Jeden z nejvýznamnějších poválečných obrazů Toyen se prodal za 9,4 milionu korun

Obraz malířky Toyen Původ pravdy se v neděli na aukci v Praze prodal za 9,4 milionu korun včetně aukční přirážky, řekl Miloš Svoboda za pořádající společnost European Arts. Vyvolávací cena obrazu byla sedm milionů korun. Obrazy Toyen patří k oblíbeným mezi českými sběrateli.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz malířky Toyen Původ pravdy

Obraz malířky Toyen Původ pravdy | Zdroj: ČTK/PR/EUROPEANartS

Rekord tuzemských aukcí drží od loňska obraz Šero v pralese, za který kupec zaplatil včetně aukční přirážky 36 milionů korun.

Obraz Šero v pralese je čtvrtým nejdražším v žebříčku českých aukcí. Na devátém místě je autorčin obraz Spící prodaný v roce 2009 za 23,3 milionu korun a v první třicítce jsou ještě díla Sen (16,32 milionu korun) a Zbytek noci (15,84 milionu korun).

Před 115 lety se narodila Marie Čermínová. Jednu z nejvýznamnějších výtvarnic znal svět jako Toyen

Číst článek

Olej na plátně Původ pravdy z roku 1952 je podle odborníků jeden z nejdůležitějších poválečných autorčiných obrazů. Byl mnohokrát publikován a vystavován, poprvé na samostatné výstavě Toyen v galerii A l ́Etoile scellée (1953), kterou vedl velký ctitel Toyen Charles Estienne.

Z amorfní, zvrásněné červené plochy, zaplněné záhyby a trhlinami se na obraze náhle zpředmětňuje tvar proti sobě plujících zelených ryb, které se dotýkají, téměř jako by se líbaly, přičemž se zdá, že diváka pozorují. Představují jakési náhle oživlé fosilie, které se vynořily z bezčasí.

Toyen v obraze podle textu v katalogu vyhrotila dojem iluze a lability, dokázala vyjádřit vratkost, kdy se dokonce zdá, že spodní část amorfního tvaru by mohla odkazovat na obrysy jejích torz ze surrealistického období roku 1934. Z hlediska poválečného díla Toyen náleží tento obraz k nejzávažnějším svým výtvarným pojetím i myšlenkovým pozadím.

Aukce nabídla i díla Mikuláše Medka, Jana Preislera či Kamila Lhotáka. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme