Národní Galerie prodlužuje výstavu Toyen: Snící rebelka. Možnost náštěvy bude až do 22. srpna

Velká retrospektivní výstava české nekonvenční umělkyně Toyen: Snící rebelka bude zpřístupněna návštěvníkům o týden déle. Národní galerie Praha se rozhodla v důsledku velkého zájmu a vysoké návštěvnosti výstavu prodloužit do 22. srpna. Výstava byla v původním termínu ukončení plně vyprodaná.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava Toyen, Snící rebelka v Národní galerii Praha.

Výstava Toyen, Snící rebelka v Národní galerii Praha. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Výstava byla ve Valdštejnské jízdárně oficiálně otevřena 9. dubna, své první návštěvníky ale mohla přivítat až po rozvolnění protipandemických opatření v polovině května. I poté zůstala kapacita výstavy omezená a zájem o ni v některých případech převyšoval kapacitní možnosti. Také proto se Národní galerie rozhodla o prodloužení výstavy, která měla původně skončit 15. srpna.

Kromě důležitých etap tvorby Toyen vyzdvihuje výstava zásadní témata z jejího díla, jako je poezie, příroda, erotika či alchymie. Její součástí jsou také obrazy, které umělkyni darovali její přátelé, mezi něž patřili André Breton, Victor Brauner či Yes Tanguy.

Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová, patří k nejoriginálnějším a nejznámějším českým umělkyním 20. století. Ještě za svého života se proslavila i ve Francii, kde trvale žila od roku 1947. Výrazná tvorba a neotřelé životní postoje vzbuzují po celém světě zájem o její osobu i práci.

Výstavu doprovází program v podobě odborných přednášek a kulturních akcí. Projekt Kultura v době Toyen zastřešuje sérii projekcí dobových filmů v Kině Ponrepo, taneční vystoupení ve výstavě a koncert v JazzDocku.

Na koncepci mezinárodního výstavního projektu se podílejí tři prestižní instituce ⁠–⁠ Národní galerie Praha, Hamburger Kunsthalle a Musée d’Art Moderne de Paris ⁠–⁠ Paris Musées. Právě do Hambuger Kunsthalle poputuje výstava po svém skončení. Její oficiální otevření v Hamburku je naplánováno na 24. září.

hyh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme