Zemřela Jana Altmannová, herečka malých rolí s charakteristickým drdolem. Bylo jí 77 let

Zemřela herečka, dabérka a pedagožka Jana Altmannová. Bylo jí 77 let. Za její rodinu to Radiožurnálu potvrdila Zuzana Mattlachová. Altmannová se ve filmech a televizi objevovala spíš v menších rolích. Zahrála si třeba ve snímcích Vrchní, prchni, Co je doma, to se počítá pánové nebo Kolja. Diváci ji mohli vidět taky v seriálech Bylo nás pět nebo Rodinná pouta. V posledních letech se objevila ve filmové trilogii Babovřesky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Altmannová

Jana Altmannová | Zdroj: Profimedia

Altmannová se narodila 17. října 1944 v Praze. Nejprve vystudovala na střední škole scénografii a poté v roce 1968 absolvovala na DAMU katedru loutkového divadla. Pět let působila v západoněmeckém Essenu, kde byla v angažmá v divadle Hohensteiner Puppenspieler a učila na vyšší sociálně pedagogické škole.

Po návratu do Prahy byla členkou Divadla Spejbla a Hurvínka a poté Ústředního loutkového divadla. Od roku 1982 vyučovala na loutkářské katedře DAMU a věnovala se dabingu.

Od 70. let dostávala ve filmu role maminek, sousedek či úřednic, objevila se tak třeba ve snímcích Vrchní, prchni, Co je doma to se počítá, pánové, Dívka s mušlí, Příště budeme chytřejší, staroušku!, Já nejsem já, Marta a já, Řád, Andělské oči nebo Kolja.

Hrála v mnoha televizních inscenacích, seriálech a pohádkách, kde se uplatnil její typický účes s vlasy vyčesanými do drdůlku. Objevila se třeba v titulech I ve smrti sami, Iguo Igua, Druhý dech, O zvířatech a lidech, Bylo nás pět, Stříbrná paruka, Místo nahoře, Rodinná pouta či Ulice.

V posledních letech se objevila třeba ve třech dílech filmu Babovřesky režiséra Zdeňka Trošky.

ČTK, bek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme