Amazon už nebude Pána prstenů natáčet na Novém Zélandu. Nejdražší seriál vůbec se přesune do Británie

Seriál Amazonu ze světa legendárního Pána prstenů nenaváže na své filmové předchůdce. Po natáčení první série na Novém Zélandu se produkce nejdražšího seriálu všech dob přesouvá do Británie. Server The Guardian píše o překvapivém rozhodnutí. „Je to škoda a soucítím se všemi, kteří do natáčení dali své srdce,“ řekl k tomu ředitel filmové komise Nového Zélandu David Strong.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natáčení televizního seriálu Pán prstenů vyjde Amazon v přepočtu asi na 23 miliard korun.

Natáčení televizního seriálu Pán prstenů vyjde Amazon v přepočtu asi na 23 miliard korun. | Foto: Tim Hahlgan | Zdroj: Pexels

Amazon rozhodnutí učinil navzdory milionovým dotacím a slevám na daních, které novozélandská vláda jedné z nejbohatších společností na světě nabízela. Země si od natáčení slibovala dlouhodobé ekonomické i turistické výnosy.

Nejdražší seriál všech dob zveřejnil datum premiéry, studio poskytlo fotku ze Středozemě

Číst článek

„Chceme poděkovat lidem a vládě Nového Zélandu za jejich pohostinnost a obětavost. Sérii Pán prstenů poskytli neuvěřitelné místo pro započetí této úžasné cesty,“ řekl Vernon Sanders, jeden z šéfů televizního studia Amazonu.

Nový Zéland byl pro produkci seriálu z prostředí Tolkienova světa logickou volbou. V zemi s rozmanitou přírodní scenérií se točila i oscarová trilogie režiséra Petera Jacksona.

Rozhodnutí Amazonu přesunout druhou sérii do Británie tak překvapilo mnohé fanoušky ságy. Na twitteru se k němu emotikonem vyjádřil i herec Elijah Wood, představitel hlavní postavy Froda z veleúspěšné filmové série.

Důvodů, proč se tak tvůrci seriálu rozhodli, může být několik. Novozélandský ministr pro ekonomický rozvoj Stuart Nash uvedl, že jde o „součást strategie Amazonu rozšířit stopu svého natáčení a upevnit ji ve Spojeném království“.

I Británie nabízí atraktivní slevy na daních pro produkci nákladných seriálů. Polovina obsazených herců je navíc britské národnosti.

Přísná koronavirová pravidla

Významným faktorem jsou také přísná koronavirová pravidla na Novém Zélandu. Kdykoli totiž člen obsazení nebo štábu seriálu opustil zemi, musel být 14 dní v karanténě. Omezeno bylo také množstí lidí, kteří můžou v jednu chvíli natáčení opustit.

Firma nejbohatšího muže planety Jeffa Bezose do vysokorozpočtového seriálu výrazně zainvestovala. 250 milionů dolarů zaplatila společnost před čtyřmi lety za pouhá práva na zpracování příběhu ze světa Pána prstenů. První série měla pak údajně stát 465 milionů dolarů.

Seriál zaměstnával téměř dva tisíce Novozélanďanů. Podle ministra Nashe je ukončení natáčení zklamáním, zejména pro tamní filmový průmysl.

„Jsem nesmírně hrdý na novozélandský filmový sektor. Rozhodnutí studia Amazonu v žádném případě neodráží možnosti našeho filmového průmyslu ani talent lidí, kteří v něm pracují,“ dodal.

První série seriálu „The Lord of the Rings“ by měla mít svůj celosvětový debut na streamingové platformě Amazon Prime 22. září 2022.

piv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme