Kvádr a válec s několika malými okny. Rothmayerovu vilu postavili ve stylu klasicizující moderny

Rothmayerova vila patří díky své dochovanosti k výjimečným dokladům pracovního a intelektuálního zázemí a životního stylu dvou významných osobností, architekta Otto Rothmayera a jeho ženy Boženy. V širším pojetí je pak názornou ilustrací meziválečného a poválečného pražského uměleckého prostředí. Míra nepůvodních prvků nebo dodatečných stavebních zásahů je minimální, nehledě na vzácnou úplnost vnitřního nábytkového a technického vybavení.

Ikonické domy 20. století Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S autorem pořadu Miroslavem Buriánkem vstoupíme do interiéru vily i na zahradu. Průvodkyní nám bude Maria Szadkowska, vedoucí Centra památek moderní architektury Muzea města Prahy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rothmayerova vila v Praze aneb Příběh jednoho domu a jedné rodiny

Rothmayerova vila v Břevnově je vlastní vila architekta Otto Rothmayera (1892–1966) a jeho ženy, textilní výtvarnice Boženy Rothmayerové, rozené Hornekové (1899–1984). Byla postavena v letech 1928–1929 ve stylu klasicizující moderny.

Stavbu tvoří kvádr a válec s několika malými okny. Vila se zahradou a bazénem je zapsána v seznamu kulturních památek České republiky.

„Geniálně je vymyšlená koncepce komunikace v domě. Dům sestává pouze ze čtyř místností s tím, že komunikace schodišťová je oddělená od obytné části, takže nikdo nemusel spoluobyvatele domu rušit. Schodiště zajišťovalo intimitu v obývání v prostoru,“ představuje historička umění Maria Szadkowska.

Rothmayer byl žákem slovinského architekta Josipa Plečnika a jeho spolupracovníkem při úpravě Pražského hradu. Cennou fotodokumentaci zahrady pořídil fotograf a přítel rodiny Josef Sudek. V roce 2008 architektův syn Jan vilu pod podmínkou celkové rekonstrukce a zpřístupnění veřejnosti prodal městu Praze.

Miroslav Buriánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme