Držitelkou Nobelovy ceny za literaturu je Jihokorejka Han Kang za ‚intenzivní poetickou prózu‘

Nobelovu cenu za literaturu letos získala jihokorejská spisovatelka Han Kang. Ve Stockholmu to ve čtvrtek oznámil tajemník Švédské akademie Mats Malm. Akademie ocenila její „intenzivní poetickou prózu, která konfrontuje historická traumata a odhaluje křehkost života“. V češtině vyšly její knihy Vegetariánka, Kde kvete tráva či Bílá kniha.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatelka Han Kang

Spisovatelka Han Kang | Zdroj: Nobel Prize

Třiapadesátiletá Han Kang se celosvětově proslavila především románem Vegetariánka z roku 2007, který líčí násilné následky, které hlavní hrdinka zažívá poté, co odmítne jíst maso a svým důsledně prosazovaným vegetariánstvím vyvolá šok v okolní společnosti. Spisovatelka za román v roce 2016 obdržela literární cenu International Booker Prize.

Tvorba Han Kang se vyznačuje odhalováním vztahu mezi duševní a fyzickou trýzní a má úzkou vazbou na východní myšlení. Jihokorejská spisovatelka se ve své tvorbě vyrovnává s traumaty historie a neviditelnými pravidly. Má jedinečné povědomí o souvislostech mezi tělem a duší, živými a mrtvými, a svým poetickým a experimentálním stylem se podle Švédské akademie stala inovátorkou současného prozaického umění.

Nejprestižnější literární ocenění, které je spojeno s odměnou 11 milionů švédských korun (24 milionů Kč), uděluje Švédská akademie na základě nominací odborníků z celého světa. Loni cenu získal norský dramatik Jon Fosse.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme