SOUTĚŽ: Vyhrajte audioknihu Klapzubova jedenáctka. Nesmrtelnou fotbalovou pohádku čte David Novotný

Nesmrtelná fotbalová pohádka z dob, kdy se před kopačkami Čechoslováků třásla celá Evropa, se po 100 letech dočkala kompletního zvukového znění. O audioknihu Klapzubova jedenáctka, vydanou symbolicky k letošnímu fotbalovému mistrovství Evropy, si můžete zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Dolní Bukvičky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrajeme o audioknihu Klapzubova jedenáctka namluvenou Davidem Novotným

Hrajeme o audioknihu Klapzubova jedenáctka namluvenou Davidem Novotným | Zdroj: One Hot Book

Bylo nebylo, žil v Dolních Bukvičkách u Kouřimi chalupník Klapzuba a ten na loučce za stavením vycepoval ze svých synů fotbalovou jedenáctku. Nastoupil s nimi do zápasu III. třídy středočeské župy, ale funkcionáři už po pár parádních kličkách zjišťují, že někde udělali chybu.

Po urychleném přeřazení do nejvyšší soutěže svěřenci vysmátého pantáty smetou Spartu i Slavii a ovládnou republikové mistrovství s celkovým skóre 122:0. V dresu mladého Československa poté pokoří nafoukané Italy i Němce, zákeřnou Barcelonu a už si to hasí na mač s Angličany. Lze s takovým tahem na branku vůbec ještě zažít větší čest a slávu? A co třeba v Austrálii?

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Humoristický román Eduarda Basse o československém fotbalovém mužstvu dobývajícím svět se stal krátce po svém vydání v roce 1922 hitem – a dodnes patří mezi autorova nejznámější díla. Byl přeložen do několika jazyků, postupně se dočkal více než 30 vydání, byl dvakrát zfilmován a stal se námětem divadelních her, rozhlasových dramatizací a četby. Navíc je mu přisuzováno prvenství v použití sportovní tematiky v české pohádce.

Původní šestidílná jednohlasá četba vznikla v roce 1953, ale bohužel se nedochovala a v roce 1976 byla přestříhána do neúplné třídílné verze. Kompletní jednohlasá četba ve formě audioknihy tak vůbec poprvé vyšla až nyní, a to ve vydavatelství OneHotBook.

Namluvil ji herec David Novotný, sám aktivní fotbalista a fotbalový fanoušek. „Jako kluk jsem v příběhu s gustem četl fotbalové hlášky. Dnes oceňuju jeho principiální témata, stále platná i po sto letech, třeba výchovu k soudržnosti a houževnatosti,“ říká o Bassově knize. „Člověk je pobaven i poučen. A vyhovuje mi dynamičnost textu.“ 

Podle Petra Matouška, který na natáčení nové audioknihy dohlížel, je Novotného interpretace naprosto atypická oproti tradici, jaká se zatím ve zvukovém prostoru objevila. „Příznačné je to tempo. Rytmus, který David Novotný dokáže bravurně proměňovat. Jako míč létající na hřišti,“ popisuje.

UKÁZKA Z KNIHY

„Jen se na něj dobře podívejte,“ domlouval táta, „jak on teď nosí nos vzhůru, že dal Slávii tři branky! A vy všichni to děláte po něm. Jako by výhrou v Čechách už bylo všecko vyřízeno! Máte mistrovství první třídy, dobrá. Jste nejlepší mužstvo v zemi. Taky dobře. A tím se chcete spokojit? To myslíte, že už vám stačí nadosmrti? Já myslím, že je to velký chybus. Člověk musí pořád chtít něco víc a někam výš. Po celý život. Kdo je mistrem doma, musí chtít být i mistrem ve světě. A nesmí přestat, dokud vůbec ještě něco zbývá, čeho nedosáhl. A vám zbývá skoro všecko. Tak tedy zase ten nos spusťte a nevytahujte se, on se vždycky ještě může někdo vyskytnout, kdo vám nařeže sedm k nule. Já jsem v té věci mluvil s mnoha velikými pány a rozhodl jsem se, že se kouknem po Evropě.“

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět audioknih Klapzubova jedenáctka, napište nám až do pátku 26. července do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Kdo režíroval první filmovou adaptaci Klapzubovy jedenáctky?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme