Vánoční hity roku 2021. Elton John a Ed Sheeran přišli s písní Merry Christmas, domlouvali se na ní rok

Složit vánoční píseň tak, aby se dostala mezi hudební legendy, není nic jednoduchého. I letos se o to pokusila řada interpretů. Například Ed Sheeran poslal zvukovou zprávu Eltonu Johnovi s nápadem na novou píseň už minulý rok na Vánoce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší hit letošních Vánoc - i tak o své aktuální sezonní písni mluví Elton John a Ed Sheeran, kteří spojili síly dohromady a vznikla tak skladba pojmenovaná jednoduše Merry Christmas. Písničku doplňuje video inspirované ikonickými scénami vánočních filmů, včetně v Británii klasického snímku Snowman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké jsou letošní vánoční hity? Poslechněte si v reportáži

„Už minulý rok jsem poslal Eltonovi během vánoc zvukovou zprávu s nějakým nápadem. Přišlo mi to vhodné, protože skládat píseň třeba v červenci - v létě - to není ono. Stejně mám kytaru stále po ruce - takže psát vánoční písně na vánoce je za mě v pořádku, ale prostě vyjdou až za rok,“ řekl Sheeran pro podcast New Music Daily.

Spolupráce neskončila jenom u hudby. Výtěžek ze skladby Merry Christmas poputuje na nejrůznější charitativní projekty.

Nová Mariah Carey

Na fanoušky nezapomněla ani zpěvačka Sia, která vydala reedici své desky z roku 2017.

Deset let od svého úspěšného alba si pak připomíná Michael Bublé a letos proto nazpíval další vánoční skladbu, tentokrát o vánočním svetru.

Z dalších zahraničních interpretů vydal novou sváteční desku například i Gary Barlow, tedy člen britského boybandu Take That.

Bruce Springsteen prodal své celoživotní dílo za 500 milionů dolarů. Jeho hity teď budou patřit Sony

Číst článek

A co by to byly za Vánoce bez Mariah Carey? Zpěvačka hitu All I Want For Christmas Is You letos nazpívala singl, který zazní i v dalším pokračování její sváteční show na streamovací službě Apple TV+.

Vánoční svátky můžete strávit i s českými hudebníky. Novinkou je například předělávka známé písně Václava Neckáře Andělé strážní. Tucet českých interpretů včetně Marie Rottrové, Marty Kubišové, Jiřího Macháčka, ale i Václava Neckáře písní podpoří organizaci Člověk v tísni.

„Samotné natáčení proběhlo v téměř jeden den, což bylo trochu hektické. Ale díky tomu, že šlo o setkání starých známých, tak to dopadlo velmi pěkně. A to je vidět i ve videoklipu, který vznikl při nahrávání ve studiu,“ popisuje pro Radiožurnál vznik písně Tereza Kurovská z Člověka v tísni.

K letošní vánoční náladě hudebně přispěli i Marek Ztracený s Hanou Zagorovou, Pokáč a nebo hudebník Pavel Calta.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme