Libušín znovuzrozený se stal muzejním počinem roku. Původní památka před sedmi lety lehla popelem

Muzejním počinem roku 2020 se v národní ceně Gloria Musaealis stala obnova národní kulturní památky Libušín po požáru. Cenu za rekonstrukci památky ve čtvrtek v Obecním domě v Praze převzal ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš. Děkoval desítkám odborníků i řemeslníků, kteří se na znovuzrození stavby podíleli, i lidem, kteří přispěli do veřejné sbírky.

Praha (Aktualizováno: 16:50 17. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chata Libušín, pustevny

chata Libušín, pustevny | Foto: Gabriela Hykl | Zdroj: Český rozhlas

V 19. ročníku ceny pro nejlepší muzejní počiny a výstavy soutěžilo 56 muzeí a galerií s 98 projekty. Soutěž má za cíl upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony muzejních institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví při tvorbě výstav a nových stálých expozic, při prezentování sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit našeho kulturního dědictví.

2:16

Začíná festival Sculpture Line. Sochy vystaví pod širým nebem Praha a dalších 39 měst světa

Číst článek

Chata Libušín od architekta Dušana Jurkoviče lehla popelem v roce 2014. Na místě vznikla replika stavby. „Muzeum přistoupilo nejen k rekonstrukci objektu, ale i k jeho vědecké obnově za výrazné podpory veřejnosti. Po důkladném průzkumu byl Libušín znovu vybudován ve své podobě z roku 1925,“ uvedli ve čtvrtek porotci soutěže.

Stavba patřila od roku 1899 do souboru nejznámějších beskydských secesních staveb. Libušín byl jedním z největších turistických lákadel na česko-slovenském pomezí. Vědecká rekonstrukce, na níž se podílelo přes 300 řemeslníků, trvala šest let a stála téměř 112 milionů korun. V dobrovolné sbírce se v Česku vybralo téměř 11 milionů korun. Nový Libušín byl otevřen 30. července 2020.

V kategorii muzejní počin dostalo druhé místo Muzeum Těšínska za rekonstrukci své výstavní budovy a novou expozici Příběh Těšínského Slezska. Porota uvedla, že scénické a interaktivní prvky nové expozice umožňují silnější prožitek prezentovaného příběhu. Součástí je nová knihovna, přednáškový sál či amfiteátr s lapidáriem.

Třetí místo v téže kategorii má Muzeum Komenského v Přerově za rekonstrukci renesančního hradního paláce na Helfštýně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme