Kvůli aféře kolem novinky Romana Polanského odstoupila francouzská filmová akademie

Necelé dva týdny před vyhlášením filmových cen César, francouzské obdoby Oscarů, rezignovali všichni členové vedení tamní filmové akademie, která prestižní ocenění udílí. Důvodem jsou nominace filmu Romana Polanského Žaluji. Snímek jich získal nejvíc, celkem 12. Kontroverzi nevzbudil samotný historický film o takzvané Dreyfusově aféře, který už loni získal hlavní cenu na festivalu v Benátkách, ale přímo osoba režiséra.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polanski je ve Spojených státech stíhán kvůli sexuálnímu styku s nezletilou v roce 1977. Loni v listopadu ho obvinila fotografka Valentine Monnierová, že ji v roce 1975 ve Švýcarsku zbil a znásilnil.

Polanského právník obvinění důrazně odmítl. Sám režisér se přirovnal k hlavnímu hrdinovi svého filmu, který byl neprávem obviněn ze špionáže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co stojí za odstoupením francouzské filmové akademie, vysvětluje filmový publicista Pavel Sladký

V pondělí v příspěvku zveřejněném v deníku Le Monde vyzvaly čtyři stovky umělců k „hluboké reformě“ akademie, která má celkem 4700 členů. Otevřený dopis proti současnému vedení podepsal například herec Omar Sy či režisérka Céline Sciammaová. Podle kritiků je nepřípustné, aby se na slavnostní ceremonii tleskalo muži, který čelí obvinění ze znásilnění.

Podle předsedy akademie Alaina Terziana přijalo vedení rozhodnutí rezignovat jednomyslně. „Toto kolektivní odstoupení umožní kompletní obnovu vedení,“ vysvětlila akademie. Mezi 21 lidmi v jejím čele byli například režiséři Costa Gavras a Claude Lelouch či herečka Tonie Marshallová.

Francouzský ministr kultury Franck Riester reagoval na oznámení o změnách ve vedení akademie zdrženlivě. Na twitteru zdůraznil, že instituce není financována z veřejných prostředků a nezávislost, kterou tak požívá, by měla být zachována. Nové vedení by podle Riestera mělo reprezentovat francouzskou kinematografii v celé její pestrosti.

L’Académie des #César est une institution de droit privé qui n’est pas financée par des fonds publics et qui bénéficie d’une indépendance qui doit être préservée. 1/4

21:59 – 13. 02. 2020

26 49

Uvedení snímku 86letého francouzského režiséra polského původu Polanského vyvolalo loni bouřlivé polemiky i protesty před kiny. Netýkaly se ale samotného díla, které pojednává o takzvané Dreyfusově aféře z konce 19. století, ale osoby jeho autora.

Kromě Polanského filmu J'accuse (Žaluji) letos nejvíce nominací na ceny César získaly Tenkrát podruhé a Bídníci. Snímek režiséra Ladje Lyho zastupoval Francii v klání o nejlepší mezinárodní film na Oscarech. Francouzské filmové ceny se budou předávat 28. února.

bal, Pavel Sladký, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme