‚Hořkosladký film s výtečnou chemií.‘ Tlumočník s Menzelem získal ocenění na festivalu v Izraeli

Jako nejlepší mezinárodní film zkoumající židovskou a izraelskou zkušenost byla na filmovém festivalu v Haifě oceněna slovensko-česko-rakouská koprodukce Tlumočník s Jiřím Menzelem v hlavní roli. Český rozhlas o tom informoval ředitel Českého centra v Tel Avivu Robert Mikoláš. Svérázná roadmovie byla v kategorii nazvané Mezi židovskou a izraelskou identitou vybrána ze čtveřice finalistů.

Haifa (Izrael) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér a herec Jiří Menzel a herec Peter Simonischek ve filmu Tlumočník

Režisér a herec Jiří Menzel a herec Peter Simonischek ve filmu Tlumočník | Zdroj: Bioscop

Tlumočník je dílem slovenského tvůrce Martina Šulíka. Menzel v něm ztvárňuje stárnoucího tlumočníka Aliho Ungára, pátrajícího po někdejším nacistovi a vrahovi svých rodičů.

Izraelský festival ocenil Jiřího Menzela. Uvedl i film Tlumočník, kde vystupuje v hlavní roli

Číst článek

Místo něj ale nachází jenom jeho syna, bonvivána Georga, který se od otcovy minulosti distancuje. Návštěva 80letého Ungára ale vzbudí jeho zájem a oba muži se vydají na cestu Slovenskem po stopách svědků válečné tragédie.

Jádrem hořkosladkého filmu je podle pořadatelů festivalu v Haifě výtečná chemie mezi Menzelem a představitelem druhé hlavní postavy, Rakušanem Peterem Simonischekem. Český herec a režisér v rámci letošního 34. ročníku festivalu obdržel také cenu za celoživotní dílo.

Cenu pro film Tlumočník převzal v Haifu ředitel Českého centra v Tel Avivu Robert Mikoláš spolu s konzulem Velvyslanectví Slovenska v Izraeli Peterem Holým | Foto: Robert Mikoláš | Zdroj: České centrum v Tel Avivu

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme