V českých restauracích se opět objevilo svatomartinské menu. Zájem o něj roste
Martin si na pondělí chystá bílého koně. V českých restauracích se opět chystá speciální menu, které se skládá z husy nebo kachny a Svatomartinského vína.
Pro některé restaurace to znamená několika denní přípravu speciálního jídelníčku. Zájem o svatomartinské menu v posledních několika letech roste.
„Už od soboty máme speciální menu, což je staropražská kachna s červeným zelím a houskovým knedlíkem. Samozřejmě k tomu podáváme i víno. Není to jídlo, které by se podávalo každý den, a je velmi oblíbené u našich hostů,“ uvedla Anastázie, která pracuje v jedné z pražských restaurací.
Udělat ze svátku dobrý byznys chce také jedna z kaváren, která se nachází v Praze. Svatomartinské menu nabídne hostům letos poprvé.
„Menu bude celkově složené ze svatomartinské kachny, domácího karlovarského knedlíku, desertu a Svatomartinského vína,“ přiblížil menu jeden z číšníků pražské restaurace.
Kolem 11. listopadu uzavírali kdysi statkáři a majitelé pozemků nové smlouvy se svými zaměstnanci. Kontrakty na další období zapíjeli mladým vínem, které se může obvykle pít už v polovině listopadu.
Ze svátku se stal i pro vinaře marketingový nástroj a také oni se na tento den připravují dopředu.
„Kontrakty už jsou dávno uzavřeny, protože by se to nestihlo. Větší výrobci mají nasmlouvané dodávky do obchodní sítě a menší výrobci mají nasmlouvány dodávky do restaurací a jiných zařízení,“ sdělil prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.
Na trhu bude podle Nyitraye 356 druhů vín od 116 vinařství. Výši letošních tržeb zatím nechtějí vinaři odhadovat.