Průměrná sazba hypoték je nejvyšší od roku 2010. V červnu vzrostla u nových úvěrů na pět procent

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červnu vzrostla na pět procent z květnových 4,64 procenta. Průměrná sazba je tak nejvyšší od poloviny roku 2010. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 19,3 miliardy korun, což je proti květnu pokles o osm procent.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba, ilustrační foto

Za celý letošní rok je objem a počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o polovinu (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Meziroční propad zrychlil na 65 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Za celý letošní rok je objem a počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o polovinu. Ačkoli rok 2021 byl z pohledu poskytnutých hypoték rekordní a meziroční propad je tak dán i vysokým srovnáním, v červnu byl objem poskytnutých hypoték o čtvrtinu nižší i ve srovnání s rokem 2020.

„Hypoteční trh v posledních měsících vzhledem k výši úrokových sazeb slábne. O to více však zaznamenáváme zájem klientů o menší úvěry na rekonstrukci či vylepšení energetické náročnosti vlastního bydlení, které mohou stavební spořitelny poskytovat s delší dobou splatnosti, než je možné u tradičního spotřebitelského úvěru,“ uvedl předseda Asociace českých stavebních spořitelen Libor Vošický.

Hypotéky v Česku propadly o 40 procent. Lidé do bydlení v současné situaci neinvestují, říkají banky

Číst článek

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték, tedy bez refinancování, v červnu klesl o 1,1 miliardy na 15,7 miliardy Kč. Po dubnu jde o nejnižší objem za dva roky. Objem refinancovaných úvěrů činil v červnu 3,6 miliardy Kč. Počet nově poskytnutých hypoték se po květnovém růstu na 5300 snížil na 5000. Průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v prvním čtvrtletí přesahoval 7000 a loni 9500.

Meziroční propad i v případě skutečně nových hypoték v červnu zesílil, a to na 60 procent v případě objemu a 56 procent u počtu. V prvním pololetí byl objem i počet hypoték meziroční nižší o třetinu.

„Objem i počet poskytnutých hypoték v červnu meziměsíčně dále propadl, přitom červnová čísla bývala v minulých letech proti květnu obvykle silnější. Aktivita na hypotečním trhu tak dále zpomaluje. Vzhledem ke kombinaci vysokých hypotečních sazeb, přísnějších úvěrových pravidel České národní banky, růstu obav z vývoje ekonomiky a vysokých cen nemovitostí není tento vývoj příliš překvapující,“ upozornil hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

Rada České národní banky zvýšila základní úrokovou sazbu na pět procent. Je nejvyšší od roku 2001

Číst článek

Meziměsíční růst sazeb byl v červnu nepatrně silnější než v předchozích měsících, a pokračuje tak 16 měsíců v řadě. Nabídkové ceny hypoték se nyní pohybují nejčastěji v poměrně širokém rozmezí od šesti do sedmi procent v závislosti na konkrétních parametrech hypotéky.

Průměrná hypotéka v posledních měsících mírně klesá a v červnu byla 3,1 milionu Kč. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky musely některé domácnosti zamýšlenou hypotéku snížit.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou hypotéku zvýšení měsíční splátky o 1500 až 2000 korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená šestiprocentní hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky až o 7000 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme