Po krachu cestovky Thomas Cook je v cizině 1100 Čechů. Kancelář Neckermann zajistí jejich návrat

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachovalé britské kanceláře Thomas Cook, má v zahraničí zhruba 1100 klientů z Česka. O ty se postará a zajistí jim bezpečný návrat jejich plánovaným letem. Uvedl to šéf marketingu cestovní kanceláře Neckermann Jan Šrámek. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří České republiky Jana Papeže mohou nastat problémy u Čechů, kteří si koupili zájezd v Německu nebo Británii.

Praha (Aktualizováno: 16:33 23. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující vystupují z letadla Thomas Cook.

Cestující vystupují z letadla Thomas Cook. | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

„Očekáváme, že všechny lety by měly letět tak, jak mají. Klienti by měli přiletět v bezpečí z destinace. Lety jsou v pořádku zaplacené. Nečekáme teď žádné extrémní problémy tohoto stylu, že by teď někdo čekal na letišti a nedostal se domů,“ řekl Šrámek. 

Uvedl také, že kvůli nejistotě a možným rizikům pro zákazníky, kterou na trhu cestovního ruchu oznámení o úpadku Thomas Cook Group vneslo, může cestovní kancelář Neckermann zrušit v nadcházejících dnech některé už zakoupené zájezdy. Klientům v tom případě vrátí celou sumu za zaplacený zájezd. Šrámek to uvedl v prohlášení, které cestovka vydala v pondělí před polednem. 

Finanční injekce nestačily, cestovní kancelář Thomas Cook zkrachovala. Ročně odbavila 19 milionů lidí

Číst článek

Cestovní kancelář situaci monitoruje, jde podle ní o komplexní záležitostAktuálně jednáme o dalších krocích, prozatím insolvenci vyhlásila jenom britská odnož, pod kterou spadá britský touroperátor a britské aerolinky. Prozatím jiné subjekty nevyhlásily insolvenci, řekl Šrámek.

Rovněž podle Papeže by se problémy neměly týkat Čechů, kteří si koupili zájezd u kanceláře Neckermann. „Cestovní kancelář Neckermann je v Česku samostatný právní subjekt. V té první fázi by se to tak českých klientů dotknout nemělo,“ řekl pro Radiožurnál.

Pokud si ovšem Češi koupili zájezd v zahraničí, ať už u Thomase Cooka v Británii nebo v Německu, tam se jich to nějakým způsobem dotknout může, dodal Papež. Připomněl, že předpisy a zákony, které platí v Čechách, na tyto klienty neplatí. Budou se muset řídit předpisy země, kde si zájezd koupili.

Dceřiná společnost Neckermann CK podnikající na českém trhu je pojištěna pro případ insolvence u pojišťovny UNIQA.

„Insolvence nicméně vyhlášena nebyla, pojistná událost tudíž nenastala. S CK jsme nadále průběžně v kontaktu,“ uvedla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. V souvislosti s úpadkem koncernu Thomas Cook Group se podle ní na pojišťovnu v pondělí obraceli někteří klienti české CK a žádali informace.

Tisíce klientů v Česku

Co se týče klientů zkrachovalé britské společnosti, těch mohou být po celém Česku rozprostřeny tisíce. Thomas Cook fungoval jako cestovka, která posílá klienty nejen do Prahy, ale třeba na jižní Moravu nebo Českého Krumlova, řekl Papež.

Tito klienti se musí spojit se svojí cestovní kanceláří, popřípadě s pojišťovnou či zastupitelským úřadem a řešit situaci jednotlivě.

Dluhy, fúze a internet. Co vedlo ke krachu cestovní kanceláře Thomas Cook?

Číst článek

V rámci portálu dovolena.cz, který je součástí holdingu Student Agency, je v zahraničí 40 klientů, kteří odcestovali na pobyty s těmito cestovními kancelářemi. Nacházejí se ve Španělsku, Turecku, Bulharsku a Řecku.

V pondělí se do Česka vrátily asi tři desítky klientů z Turecka a Bulharska, uvedla PR manažerka Student Agency Alžběta Nečasová. Nepředpokládá, že další zákazníci, kteří si zakoupili zájezdy s těmito CK, do zahraničí odcestují.

Na ústředí českého ministerstva zahraničních věcí se zatím s dotazy ohledně krachu CK Thomas Cook ani situace v CK Neckermann žádný český občan neobrátil, uvedl tiskový odbor úřadu.

Pokud není cestovní kancelář schopna plnit své závazky vůči klientům, mohou požádat o pomoc české velvyslanectví v zemi, kde se nacházejí, sdělilo ministerstvo.

Společnost Thomas Cook patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Podle agentury Reuters je nyní na dovolené v zahraničí s touto firmou asi 600 tisíc lidí a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven. Podle BBC půjde o největší operaci svého druhu v mírové historii země.

nk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme