Česko půjčí firmě Orlen Unipetrol paliva ze zásob za až 1,9 miliardy korun, rozhodla vláda

Stát půjčí společnosti Orlen Unipetrol část zásob pohonných hmot z hmotných rezerv státu. Půjde o maximálně 135 tisíc metrů krychlových pohonných hmot v hodnotě 1,9 miliardy korun. Unipetrol tím pokryje výpadek ve výrobě své litvínovské rafinérie, která produkci musela přerušit kvůli nálezu letecké pumy v areálu. Půjčku ve středu schválila vláda, oznámil šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves

Na pokrytí výpadku ve výrobě půjčí stát Unipetrolu paliva za až 1,9 miliardy korun (ilustrační foto) | Zdroj: Mero, a.s.

Správa rezerv tak Orlen Unipetrol uvolní až 95 tisíc metrů krychlových motorové nafty a do 40 tisíc metrů krychlových benzinu.

Celková výše půjčky bude záviset na aktuálních potřebách rafinérie. V případě maximálního plnění by šlo o 11 procent státních zásob, které by vystačily na přibližně pět a půl dne.

6:45

Sarkofág ze 400 pytlů písku i otvor pro usměrnění exploze. Pyrotechnici chystají likvidaci pumy v Záluží

Číst článek

„Uvolnění těchto nouzových zásob pokryje výpadek výroby rafinerie zhruba na 14 dnů. Samotný trh nedokáže výpadek dodávek v tak krátké době řešit. Tím, že zápůjčku poskytneme, zůstává zásobování pohonnými hmotami v ČR stabilní a řidiči nic nepoznají. Není tak důvod ke spekulativnímu růstu cen pohonných hmot,“ uvedl Švagr.

S cílem zabránit případným spekulacím na trhu s pohonnými hmotami v Česku komentoval schválení půjčky také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Připomněl, že důvodem půjčky je přerušení výroby v Litvínově.

„Zejména díky této zápůjčce a také zvýšenému importu paliv ze zahraničí v rámci skupiny Orlen je proto dostatek pohonných hmot na českém trhu i nadále zajištěn,“ dodal předseda představenstva a generální ředitel Orlen Unipetrol Mariusz Wnuk.

Vrácení s koncem roku

Podmínky půjčky budou ještě Správa státních hmotných rezerv a Orlen Unipetrol dojednávat. Jejich součástí by podle šéfa správy rezerv měl být například zákaz vývozu paliv do zahraničí nebo uhrazení poplatků za vyskladnění a naskladnění Unipetrolem.

S vrácením paliv Švagr počítá v případě, že nenastanou další neočekávané události, zhruba do konce roku. Správa také bude od firmy požadovat zajištění půjčky pro případ rizik do maximální hodnoty půjčky.

Pyrotechnici při odpalu bomby na Mostecku nejspíš nezabrání škodám. Radí jim i zahraniční experti

Číst článek

Rafinérie za půjčku zaplatí částku ve výši dvoutýdenní repo sazby stanovené centrální bankou. Přesná částka bude závislá na množství zapůjčeného paliva a také termínu, kdy rafinérie odčerpané palivo vrátí. Unipetrol bude palivo čerpat ze skladů po celém Česku.

Stát udržuje v rezervách paliva na přibližně 90 dnů spotřeby. Podle Švagra půjčka zásoby neohrozí a Česko bude mít nadále dostatek rezerv pro zajištění ropné bezpečnosti.

Britskou leteckou pumu z druhé světové války našli dělníci v areálu litvínovské rafinérie Orlen Unipetrol při výkopových pracích ve středu odpoledne. Pyrotechnici a hasiči nyní připravují řízený odstřel. Společnost kvůli tomu od minulého týdne zastavila výrobu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme