Maďarsko se rozhodlo odejít z Ruskem kontrolované Mezinárodní investiční banky

Maďarská vláda se rozhodla stáhnout své zástupce a odejít z Ruskem kontrolované Mezinárodní investiční banky (IIB), na jejíž tři vysoce postavené představitele ve středu uvalily Spojené státy sankce. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na maďarské ministerstvo pro hospodářský rozvoj.

Budapešť Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova, ve které sídlí vedení Mezinárodní investiční banky v Budapešti

Budova, ve které sídlí vedení Mezinárodní investiční banky v Budapešti | Foto: Bernadett Szabo | Zdroj: Reuters

„Ačkoliv IIB hrála ve střední a východní Evropě důležitou rozvojovou roli, americké sankce způsobily, že její činnost ztratila smysl,“ uvedl resort v prohlášení podle agentury AP.

Mezinárodní investiční banka (IIB) je finanční instituce, jejíž ústředí se v roce 2019 přemístilo z Moskvy do Budapešti. Akcionářem IIB byla také Česká republika a další země někdejšího východního bloku, nicméně tehdejší prezident Miloš Zeman před rokem podepsal výpověď dohody o vzniku banky. Odešlo také Polsko a Slovensko, zatímco Rumunsko by tak mělo učinit v červnu, píše Reuters.

Prezident Zeman podepsal vystoupení Česka ze dvou postsovětských mezinárodních bank

Číst článek

Maďarsko mělo na konci ledna v IIB zhruba 25procentní podíl, což byl podle internetových stránek banky druhý největší podíl po Rusku s jeho více než 45 procenty.

Webové stránky vg.hu s odvoláním na své zdroje obeznámené se situací o něco dříve uvedly, že maďarská vláda dospěla k závěru, že účast v bance už nemá smysl, a rozhodla se proto své zástupce stáhnout. Server neuvádí konkrétní jména, podle Reuters byl jedním ze zástupců v IIB maďarský ministr pro hospodářský rozvoj Márton Nagy, který zasedal v radě guvernérů.

Nové americké postihy míří na tři současné nebo bývalé vysoce postavené představitele banky - dva Rusy a jednoho Maďara. Americký velvyslanec v Budapešti David Pressman ve středu uvedl, že Spojené státy si dělají starosti kvůli tomu, že současná maďarská vláda stále s nadšením pěstuje vztahy s Ruskem. Pressman také uvedl, že maďarský kabinet odmítl znepokojení Američanů v souvislosti s bankou, kterou označil za „neprůhlednou kremelskou platformu“.

Maďarsko by Putina kvůli zatykači nezadrželo. Neumožňují to naše zákony, tvrdí Orbánova kancelář

Číst článek

Podíl Maďarska v bance a ochota jeho vlády umístit ústředí této finanční instituce v Budapešti frustrovaly americké představitele v administrativě současného amerického prezidenta Joea Bidena i jeho předchůdce Donalda Trumpa, poznamenala agentura AP. Američtí činitelé se totiž domnívali, že by tato banka mohla sloužit jako platforma pro ruskou špionáž v Evropské unii a NATO.

Přestože Maďarsko souhlasilo s vystoupením z banky, vyjádřilo svou frustraci z toho, že je k tomu tlačeno, upozornila agentura Reuters. „Přijímáme a chápeme, že reprezentujeme odlišné postoje, ale nerozumíme tomu, proč je nutné tlačit na jiné státy, aby změnily své postoje,“ řekl na tiskové konferenci ministr zahraničí Péter Szijjártó. „Maďarsko je stát, a proto by se s ním mělo zacházet jako se státem, a ne jako s kolonií,“ prohlásil.

Maďarsko se pod vedením premiéra Viktora Orbána jako jediná země EU chová vstřícně vůči Rusku navzdory jeho invazi na Ukrajinu. Blízké vztahy s Moskvou udržuje zejména v energetice. Szijjártó v úterý v Moskvě dohodl prodloužení smlouvy o nákupu většího množství ruského plynu, než stanovuje dlouhodobý kontrakt. Jednal tam také o rozšíření jaderné elektrárny Paks, které má na starosti ruský Rosatom.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme