,Vypraná‘ ruská ropa přes sankce stále putuje do zemí Unie nebo G7. Kupují ji od států bez zákazu dovozu

Západní země, které převážně zakázaly dovoz ropy z Ruska, za rok od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu dovezly ropné produkty za 42 miliard eur (téměř 986 miliardy Kč) ze zemí, které naopak dovoz ruské ropy zvýšily. Země Evropské unie, Austrálie a většina ekonomicky vyspělých zemí G7 tak nadále nepřímo dovážejí ruskou ropu. Ve své zprávě na to ve středu upozornilo finské Středisko pro výzkum energií a čistého vzduchu (CREA).

Helsinky/Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naftové záložní generátory by už brzo mohly nahradit vodíkové články (ilustrační foto)

Podle Střediska pro výzkum energií a čistého vzduchu funguje pět zemí jako pračka ruské ropy pro státy, které naopak dovoz ruské ropy omezují (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

Finské středisko ve zprávě uvádí, že země, které nadále bez omezení dovážejí ruskou ropu, následně prodávají ropné produkty zemím, které sankce na ni zavedly s cílem omezit příjmy Moskvy z vývozu fosilních paliv.

Nicméně země, které zavedly sankce, sice snížily dovoz ropy přímo z Ruska – v některých případech prakticky na nulu, zároveň ale skokově zvýšily dovoz ropných produktů od největších dovozců ruské ropy.

Indie nákupem ruské ropy vzkazuje Západu, že nebude plnit jeho přání, vysvětluje indolog Štipl

Číst článek

Podle zprávy Střediska pro výzkum energií a čistého vzduchu funguje pět zemí jako pračka ruské ropy. Jde o Čínu, Indii, Turecko, Spojené arabské emiráty a Singapur.

Vývoz ropných produktů ze zmíněných pěti zemí podle zjištění studie od ruské invaze výrazně stoupl a hlavní podíl na tom mají právě státy, které dovoz ruské ropy omezily či úplně zakázaly.

📢 BREAKING
New CREA briefing finds western countries that have largely banned imports of oil from Russia imported EUR 42 billion worth of oil products from countries that have increased imports of Russian crude oil in the 12 month period since Russia’s invasion.

10:00 – 19. 04. 2023

37 56

Funkční sankce?

Vývoz pětice zemí fungujících jako „pračka“ do států, které zavedly sankce, se z hlediska hodnoty zvýšil o 80 procent a z hlediska objemu o 26 procent, což představuje navíc deset milionů tun ropných produktů.

‚Myslím, že vydržíme všechno.‘ Život Rusů se z ekonomického hlediska příliš nezměnil

Číst článek

Největším dovozcem ropy přes „prostředníka“ je Evropská unie, která mezitím stále prohlašuje, že její sankce fungují a že snižují příjmy Moskvy z vývozu fosilních paliv.

Za 12 měsíců od invaze dovezla Unie z uvedené pětice zemí ropu za téměř 18 miliard eur (422,5 miliardy korun).

56% of Russian crude oil shipped to laundromat countries has been transported by vessels owned and/or insured by the price cap coalition countries since December 2022 up until the anniversary of Russia’s invasion of Ukraine. This share is 74% for oil products.

10:00 – 19. 04. 2023

2 7

Po Evropské unii je druhým největším dovozcem „vypraných“ ruských fosilních paliv Austrálie, která od invaze nakoupila produkty za osm miliard eur. Následují Spojené státy s nákupem za 6,6 miliardy eur, Velká Británie s nákupem za pět miliard eur, dovoz do Japonska pak měl hodnotu 4,8 miliardy eur.

Ropné produkty, které tyto země dovážejí, jsou hlavně nafta, letecké palivo a topný olej.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme