Čeští ovocnáři s obavami sledují mrazivé počasí

Skoro všude v České republice bylo dnes ráno nezvykle chladno. Padaly dokonce teplotní rekordy. Na Jizerce v Jizerských horách bylo mínus 12,6 stupně Celsia. Pod nulou ale bylo i leckde jinde.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jablka, hrušky

jablka, hrušky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík v Ozvěnách dne tlumočil obavy sadařů. „Stávající počasí může výrazně ovlivnit jejich podnikání v letošním roce.“

Jak připomněl, ranní teploty zejména v sadech v Čechách byly od -2 až do -4 stupně Celsia. „Tato teplota může vážně poškodit nejen dokvétající stromy, ale i odkvetlé plochy, tedy malé plůdky na stromech.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík v Ozvěnách dne

„A stačí pouze jediné mrazivé ráno, expozice mrazu zhruba od 3 do 6 hodin a podle ovocného druhu teplota od -2 do -5 stupňů k tomu, aby došlo k vážnému poškození úrody,“ poznamenal Ludvík.

Jak také připomněl, mezi náchylnější druhy patří hrušně, třešně, meruňky. „Trochu odolnějším druhem jsou u nás jabloně. Záleží také i na odrůdách i na konkrétní lokalizaci sadů.“

Zalitoval, že komerční pojištění proti mrazu jsou v Česku nabízena pouze v omezené míře. „V tuto chvíli můžeme říci, že určité škody jsou, ale jaká je jejich výše, to nejsme schopni určit. Už proto, že další mrazivé ráno nás čeká ještě zítra.“

Podle jeho slov se našim ovocnářům nedaří zvýšit podíl našeho ovoce na trhu. „Aktuální produkce v České republice pokrývá poptávku zhruba za 40 až 50 procent. Dá se říci, že produkce ovoce stagnuje i z důvodů investiční náročnosti a obor podléhá i globalizaci a politice obchodních řetězců,“ poznamenal Martin Ludvík.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme