Neznámý ucpávač cév
Zatím jsme za největší pohromu pro naše cévy pokládali takzvaný "zlý cholesterol" čili LDL. Podle nové studie ale existuje ještě horší druh.
Hladina celkového cholesterolu a množství "zlého cholesterolu" a jeho "hodného" příbuzného HDL jsou stále důležitými ukazateli zdravotního stavu. Vědci z Čínské univerzity v Hong Kongu tvrdí, že veřejnost by ale také měla znát ještě oxycholesterol. Oxycholesterol je oxidovaná forma cholesterolu, která z jejich studie vychází jako "velmi nesympatická" sloučenina. Pokusní křečci krmení oxycholesterolem měli o 22 % vyšší hladinu celkového cholesterolu než křečci, kteří dostávali do žrádla normální cholesterol.
Cévy křečků krmených oxycholesterolem byly také mnohem víc "zanesené" aterosklerotickými pláty a snížila se jejich pružnost, což zvýšilo riziko srdeční příhody. Sečteno a podtrženo, oxycholesterol zvyšuje hladinu celkového cholesterolu a riziko vzniku aterosklerózy mnohem víc než cholesterol neoxidovaný.
Oxycholesterol vzniká chemickými reakcemi mezi tuky a kyslíkem při tepelné úpravě potravin (zejména při smažení). Dalším zdrojem jsou potraviny, do kterých výrobci z chuťových důvodů přidávají trans-mastné kyseliny nebo částečně hydrogenované rostlinné oleje. Dobrá zpráva je, že vniku oxycholesterolu se do jisté míry dá bránit konzumací antioxidantů, které se vyskytují v zelenině, ovoci a některém koření a bylinkách.
O výsledcích studie vědci referovali na 238. setkání American Chemical Society.