Majitelem pekárny je Jeff Laine, potomek finských přistěhovalců. Asi i proto má k pečivu evropského typu tak nějak bližší vztah. Peče osm druhů chleba.
„Cena u malých pekáren se dostala do takových výšek, že již byla pro některé zákazníky neakceptovatelná a vrátili se zpátky k základním, nejlevnějším chlebům v supermarketech,“ říká šéf svazu pekařů.
Ačkoliv chce vláda firmám pomoct, podnikatelé si nedělají iluze.„Opravdu nevím, jestli budu moct pokračovat. Zdaleka ale nejsem jediný,“ říká majitel a pekař Axel Houri.
Odborníci očekávají, že letos se ukrajinská ekonomika kvůli ruské invazi propadne až o 35 procent. Stovky průmyslových i zemědělských podniků zničily ruské rakety.
V Česku krachuje stále více firem, píšou Hospodářské noviny. A v Česku podle Deníku roste zájem o obor cukrářství, naopak klesá zájem o pekařství. Více si přečtěte ve výběru z médií Radiožurnálu.
V pátek se v českých novinách dočtete například o tom, že pekařům ubyly zakázky, cestovní kanceláře lákají na levnější first minute zájezdy, nebo že Češi mají zvýšený zájem o med.
Na místě vzplanul požár a těsně před devátou hodinou se ozvala exploze. France 3 informovala, že mezi 20 zraněnými jsou dvě osoby ve velmi vážném stavu, sedm lidí je zraněno těžce a 11 lehce.
Helsinky mají nové gastronomické lákadlo. Jedenáct tamních pekáren nabízí chleba vyrobený ze cvrčků. Firma Fazer tvrdí, že jde vůbec o první chleba na světě vyrobený z hmyzu, který prodávají obchody.
Soud v severoirském Belfastu vynesl verdikt v přelomové kauze týkající se diskriminace kvůli sexuální orientaci. Shledal vinným pekařství, které odmítlo upéct dort se sloganem podporujícím manželství homosexuálů. Pekařství nepomohlo, že se řídí křesťanskými principy.
Střední školy lákají nové studenty. Zatímco některá zařízení se o naplněné třídy nebojí, jiné bojují o každého žáka. A vymýšlejí aktivity, kterými by deváťáky přesvědčili ke studiu.
Regionální značku "Český les" využívá už sedm podnikatelů z Domažlicka a Tachovska. Pomáhá jim zviditelnit výrobky a podporuje zaměstnanost na venkově a v pohraničí.
Každý Čech sní denně v průměru jeden krajíc tmavého chleba, tedy přibližně 125 gramů. Pekařům se to zdá málo, protože před 50 lety byla spotřeba chleba dvojnásobná. Jenže pamětníci hned dodají výtku, že tehdy bochník vydržel ve spíži i několik dnů a pořád to byla lahůdka.
Kvůli prudkému zdražení vajec pekaři a cukráři varují, že i oni budou muset zvýšit ceny. Od začátku roku ceny vajec vylétly na dvojnásobek. Dražší jsou i vaječné směsi a sušené žloutky. Zatímco velké firmy se s tím vyrovnají zdražením výrobků, pro malé provozovny to může být likvidační.
11:04
|Květa Moravcová, Veronika Sedláčková, Eva Presová|Ekonomika
Češi kupují stále méně chleba. Loni ho pekaři vyrobili o šest procent méně, než v roce 2009. Důvodů poklesu prodeje chleba je podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala několik.
Sklizeň řepky je u konce, obilí je k dnešnímu dni posečeno devadesát procent. Výnosy jsou lepší než v loňském roce. Špatná je ale kvalita obilovin, především žita a potravinářské pšenice. Kvalitu zhoršily letošní letní deště.
V pátém ročníku soutěže o titul Živnostník roku zvítězil liberecký pekař a cukrář Jiří Bláha. Mimo jiné i proto, že jeho síť provozoven úspěšně odolává konkurenci velkých obchodních řetězců.
K ostrému konfliktu se schyluje mezi německými pekaři a bruselskými úředníky. Evropská unie by ze zdravotních důvodů chtěla regulovat množství soli v pekařských výrobcích. Němečtí pekaří to považují za diskriminaci.
Čerstvě upečený chleba. I mnozí gurmáni říkají, že není větší pochoutka. Jenže v Česku stále přibývá lidí, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Pokud se chleba nenaučí péct doma, jsou odkázáni na trvanlivé jídlo, které je k dostání v některých obchodech. Celiaci v Ostravě mají štěstí - ve městě funguje bezlepkový pekař. Jenže radnice mu chce radikálně zvýšit nájem.