„V příštích dnech budeme čelit vážným dopadům na výrobu chleba v každé oblasti kvůli nestabilitě dodávek základní suroviny,“ uvedla obchodní ředitelka státních mlýnů.
Už v 80. letech 19. století se začaly v Kodani objevovat malé restaurace, které obložené žitné chleby nabízely. Svou variantu obloženého chlebu mají i země po celé Evropě i Spojené státy americké.
Majitelem pekárny je Jeff Laine, potomek finských přistěhovalců. Asi i proto má k pečivu evropského typu tak nějak bližší vztah. Peče osm druhů chleba.
Pokud by chtěl člověk propadnout panice a nakupovat zásoby, pak je na místě doporučit olej, mouku, případně se ještě zamyslet nad trvanlivými mléčnými výrobky.
Říká se, že ve válce sice múzy mlčí, ale žaludek mlčet nechce a ani nemůže. Problémy se zásobováním potravinami se projevují i v Náhorním Karabachu, o který válčí Arméni a Ázerbájdžánci.
Na olympijských hrách v Jižní Koreji najdou čeští reprezentanti každé ráno na stole čerstvě upečený chléb nazvaný Karel. V Českém domě v Pchjongčchangu vyroste pekárna.
Helsinky mají nové gastronomické lákadlo. Jedenáct tamních pekáren nabízí chleba vyrobený ze cvrčků. Firma Fazer tvrdí, že jde vůbec o první chleba na světě vyrobený z hmyzu, který prodávají obchody.
Češi se na internetu dělí o kvásek na pečení domácího chleba. V takzvané kváskové mapě je už přes 2500 lidí, kteří tuto ingredienci ostatním nabízejí zdarma. Vlastní pečení si chválí kvůli vyšší kvalitě i kvůli tomu, že jim chleba vydrží déle než ten z obchodu.
Hasiči v Cibotíně, místní části České Bělé, proměnili skladiště ojetých traktorů ve zcela nevšední letní amfiteátr. Jeho součástí je i vlastnoručně vystavěná pec, ve které vznikají voňavé dobroty podle originálních receptů.
Tradiční pečení v historické peci, ochutnávky výrobků regionálních pekáren, ale též klasické pouťové houpačky známé už jen z filmů, to je zlomek toho, co dnes zažijí návštěvníci Slavnosti chleba v Lenoře na Prachaticku.
Každý Čech sní denně v průměru jeden krajíc tmavého chleba, tedy přibližně 125 gramů. Pekařům se to zdá málo, protože před 50 lety byla spotřeba chleba dvojnásobná. Jenže pamětníci hned dodají výtku, že tehdy bochník vydržel ve spíži i několik dnů a pořád to byla lahůdka.
Mezinárodní unie řemeslných pekáren vyhlásila 16. říjen Světovým dnem chleba. Čeští pekaři pojali tento svátek také jako možnost propagovat kvalitní český chléb vyrobený z tuzemských surovin.
Policie dál šetří páteční nehodu rakouského autobusu v obci Rybník u Dolního Dvořiště. Rakouský řidič při předběžném výslechu připustil, že pravděpodobně přehlédl značku, která upozorňuje na výškové omezení železničního viaduktu a při jeho podjíždění tak střechu autobusu strhl.
|Květa Moravcová, Veronika Sedláčková, Eva Presová|Ekonomika
Češi kupují stále méně chleba. Loni ho pekaři vyrobili o šest procent méně, než v roce 2009. Důvodů poklesu prodeje chleba je podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala několik.
Nárůst cen pečiva je podle pekařů nezadržitelný a přijde ještě do konce roku. Důvodem jsou rostoucí ceny obilí, energií nebo pohonných hmot. Zvyšování nákladů může také vést ke krachu některých pekařů.