Bramborový salát s řízkem nebo kaprem bude opět nejčastější štědrovečerní večeří v Česku. Bramborovému salátu holduje 81 procent domácností, 61 procent dotázaných podává řízek a 55 procent kapra.
Bramborový salát není jenom českou a slovenskou výsadou. Je hojně oblíbenou záležitostí jak o svátečních vánočních dnech, tak i v běžném vaření. Teď nastal čas na přemýšlení o štědrovečerní večeři.
„Veka je podobná vnitřku loupáku, jestli si to ještě někdo pamatuje. Loupal se, ale střídka byla hutná, kvalitní. Musí unés majonézy, salát, pomazánky,“ vysvětluje spolumajitelka Lahůdek Zlatý kříž.
Základním pravidlem je všeho s mírou. Podle lékařky a garantky projektu Srdce v hlavě Evy Kociánové si lidé nemusejí o Vánocích nic zakazovat, důležité je ale správné množství.
„Trpíme nadspotřebou, jídlo je velmi často způsob, jak se ujistit ve svém statusu. Je to patrné právě na Vánocích. Zvyšuje to dopamin, ale jen do určité míry,“ tvrdí gastro publicistka Hana Michopulu.
Brambory, nakládané okurky, majonéza, vejce a mrkev. Cibule a hrášek jsou už diskutabilní, další experimenty na vlastní nebezpečí, ukázala statistická analýza.
„Na Vánoce si připravte jakýkoliv salát, váš rodinný nebo vyjděte z mých nabídek, minulých i té dnešní. Hlavně si užijte Vánoc ve zdraví, pohodě a především šťastně a spokojeně,“ píše Dagmar Heřtová.
Každý má svůj zaručeně nejlepší bramborový salát. Ten je nostalgicky spojen s vánoční atmosférou tak pevně, že přijít s nějakým novým receptem vyžaduje určitou dávku odvahy.
Není kuchaře, který by neměl svůj jedinečný recept na salát a není novináře, který by neinformoval, který salát je ten nejlepší a o kolik letos kapr podraží. Nabízíme hned dva recepty.
Špatné trávení, potíže se žlučníkem nebo pálení žáhy. To vše může potrápil lidi během vánočních svátků. Jak se tomu vyhnout a co pomáhá zmírnit následky, radí Česká lékárnická komora.
Lukáš Krpálek je nejen výborným judistou, ale také vášnivým rybářem. I proto by rád ještě před Štědrým dnem vyrazil k vodě a pro štědrovečerní večeři své rodině vlastnoručně ulovil kapra.
Pokud chcete na Vánoce výborný bramborový salát, měli byste s přípravou začít dříve než na Štědrý den. Alespoň to radí šéfkuchař pražské restaurace Konírna David Korecký.
Chcete si letos tradiční štědrovečerní večeři něčím ozvláštnit? Inspirovat se můžete v receptech posluchačů Českého rozhlasu nebo od mistra bramborových salátů Martina Pánka.