Kvalitní zmrzlina je na českém trhu vzácností
Zmrzliny na českém trhu jsou většinou vyrobené pouze z vody, cukru a rostlinného tuku. Typickými surovinami pro výrobu nanuků jsou přitom mléko, vejce a cukr. Mléko, smetana nebo vejce ale v drtivé většině českých zmrzlin úplně chybějí.
Podle profesorky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jany Dostálové jsou nejvíce zrádné zmrzliny s vysokým obsahem vody:
„Velice rozšířená je kategorie zmrzlin, které se jako ovocné jenom tváří. Ty se nazývají vodové a obsahují hlavně vodu, cukr, barviva a zahušťovadla. Pozitivního v nich není v podstatě vůbec nic.“
To potvrzuje také odbornice na výživu Jana Divoká, podle které takové zmrzliny s přispívají k nežádoucímu kolísání hladiny cukru v krvi:
„Tyto zmrzliny mají takzvaný vysoký glykemický index, protože obsahují hodně sacharidů, zvedají tedy hladinu cukrů v krvi a člověk pak může mít pocit hladu.“
Kopeček za 50 korun
Právě zmrzliny s obsahem mléka jsou podle Jany Divoké mnohem zdravější variantou, než zmrzliny, vyrobené hlavně z vody a cukru. Zde je ale problém ceny surovin a také toho, kolik jsou zákazníci ochotni za zmrzlinu zaplatit.
„Texturní kvalita výrobku s rostlinným tukem je velice podobná výrobkům, u kterých byl použit mléčný tuk. Proto se tyto tuky používají. Důvodem je i to, že jsou velice levné,“ říká Jana Dostálová.
Cena takových zmrzlin je pak mnohonásobně nižší, než zmrzlin, vyrobených z mléka a vajec. Jenže dle odborníků na výživu i cukrářů jde o pouhé náhražky skutečné kvality. Podle cukráře Radka Kašpárka náležitou kvalitu po takových zmrzlinách nemůže nikdo očekávat.
„Tahle zmrzlina nemůže být kvalitní, protože pokud dáte za kopeček patnáct nebo dvacet korun, je jasné, že se jedná o sušený zmrzlinový extrakt, který se smíchá s vodou. Od takové zmrzliny nelze očekávat žádnou kvalitu,“ uvádí cukrář.
Levnější suroviny ceny zmrzlin razantně snižují, za poctivý kopeček dají zákazníci naopak i 50 korun.