Skryté srdce Pekárny
Podívejte se do kuchyně hospody Václava Friče.
Ondřej Golis a Filip Jandourek
Václava Friče a jeho venkovskou restauraci Na Pekárně zná každý příznivec poctivé české kuchyně. Do "chaloupky" v Čakovičkách kousek za Prahou za ním již několik let jezdí hosté nejen z hlavního města, ale z celého Česka. A zajet si tam na víkendový oběd jen tak "na blind" bez rezervace je čirá bláhovost. Avšak zatímco pohádkový interiér hospody hosté dobře znají, kuchyně - srdce Fričova království - zůstává běžnému pohledu ukryta. Server iROZHLAS.cz ji proto nafotil 360° kamerou a nabízí do ní unikátní pohled.
Sám kuchařský mistr přitom spíše než z kuchyně řídí chod restaurace od pípy naproti vchodu. A je ho tam plno. Každého hosta hlučně přivítá, popovídá si s ním o jídle a s některými si připije domácí pálenkou. Václav Frič je neoddělitelnou součástí restaurace Na Pekárně, a pokud se do ní host vypraví, má pravděpodobnost hraničící s jistotou, že tam na něj narazí.
Na jídelní lístek si v Čakovičkách také nepotrpí, vše potřebné je na tabuli ve výčepu, ale Frič rád denní nabídku osobně představí. Stálicemi v ní je zelňačka či kulajda, zvěřinová paštika, kanec se šípkovou, kachna se zelím a bramborovými knedlíky či svíčková.
Samostatnou kapitolou je však vyhlášený dezert hospody Na Pekárně: bramborové taštičky plněné povidly. Plavou v másle a zasypané jsou mletými vlašskými ořechy a cukrem. V nabídce tato dobrota nikdy nechybí. Věrni svému jménu pečou Na Pekárně také vlastní chléb.
Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA
Server iROZHLAS.cz oslovil i další výjimečné restaurace s žádostí nakouknout jim "pod pokličku". Některé projevily zájem, jiné ne. Ty, které souhlasily, vám představíme v průběhu prázdnin.