Běloruská tenistka Sabalenková odmítla po dotazech na Ukrajinu tiskovou konferenci, necítila se bezpečně

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková odmítla po zápase 3. kola Roland Garros udělat veřejnou tiskovou konferenci. Druhá hráčka světového žebříku se podle svých slov necítila na posledním setkání s novináři bezpečně. Sabalenková v tomto týdnu čelila otázkám na její postoje ohledně války na Ukrajině, soupeřka Marta Kosťuková z Ukrajiny jí navíc po prvním kole odmítla podat ruku.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aryna Sabalenková

Aryna Sabalenková | Foto: Clodagh Kilcoyne | Zdroj: Reuters

Sabalenková v pátek porazila Rusku Kamillu Rachimovovou dvakrát 6:2 a poprvé v kariéře postoupila v Paříži do osmifinále. Klasickou tiskovou konferenci ale po zápase vynechala.

Byl to hodně přijatelný los, mrzí Lehečku konec ve 2. kole Roland Garros. Roli favorita nezvládl

Číst článek

„Měla bych se cítit bezpečně, když dělám rozhovory s novináři po svých zápasech. V zájmu vlastního duševního zdraví a pohody jsem se dnes rozhodla od této povinnosti ustoupit a turnaj mě v tomto rozhodnutí podpořil,“ vzkázala vítězka Australian Open médiím. 

Místo obvyklé tiskové konference, která je na Roland Garros přístupná všem novinářům, hovořila s malou skupinou reportérů, které vybrali organizátoři turnaje.

Dotazy na Ukrajinu

Sabalenková byla po zápase prvního kola viditelně zklamaná, když musela čelit otázkám ukrajinské reportérky o válce na Ukrajině a reagovat na slova ukrajinské tenistky Marty Kosťukové. Ta se Sabalenkovou vypadla po úvodním kole, odmítla jí podat ruku a běloruskou tenistku zkritizovala za to, že se od války nikdy plně nedistancovala.

Kosťuková nepodala Sabalenkové ruku, diváci ji vybučeli

Bělorusko je spojencem Ruska a umožnilo vojákům využít své území k loňské invazi na Ukrajinu. Sabalenková se několikrát setkal s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, jedním z klíčových spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina V minulém roce také trénovala v Rusku.

„Nikdo na tomto světě, ani ruští sportovci, ani běloruské sportovkyně, nepodporují válku,“ odpověděla na začátku týdne. 

Po zápase druhého kola byla Sabalenková stejnou reportérkou znovu dotázána, zda podporuje Lukašenka.

„Vím, že stále očekávají nějaké otázky, které se týkají spíše politiky a ne tolik mého tenisu,“ řekla nyní Sabalenková, která se na konci turnaje může stát novou ženskou světovou jedničkou. „Už mnoho měsíců na turnajích na tyto otázky odpovídám a jasně vyjadřuji své pocity a myšlenky.“

„Tyto otázky mě po mých zápasech netrápí. Vím, že musím médiím odpovídat na věci, které se netýkají mého tenisu ani mých zápasů, ale ve středu jsem se na tiskové konferenci necítila bezpečně.“

Mluvčí Roland Garros uvedla, že turnaj podpořil Sabalenkové žádost nedělat otevřené tiskové konference, a dodala, že očekává, že je v budoucnu opět udělá.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme