Ukrajina kvůli Rusku zvažuje bojkot olympiády, Česko by uvítalo variantu startu pod neutrální vlajkou

Ukrajina bude nadále a intenzivně přesvědčovat lídry sportovních federací, aby zachovali současné sankce a kvůli invazi nedovolili startovat Rusům a Bělorusům v soutěžích, potažmo kvalifikacích a na olympijských hrách v Paříži. Český olympijský výbor bojkot her nezvažuje.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Olympijských her v Paříži na Vítězném oblouku

Logo Olympijských her v Paříži na Vítězném oblouku | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Od ruské agrese na Ukrajině, která trvá již jedenáct měsíců, ve většině sportů nemohou Rusové ani Bělorusové soutěžit. Mezinárodní olympijský výbor však nyní zvažuje, že vybraní sportovci z obou zemí by mohli startovat na pařížských hrách, pokud se proti válce vymezí a nebudou mít dopingovou minulost.

Rusům a Bělorusům se otevírá cesta na olympiádu, dostali pozvánku k účasti na Asijských hrách

Číst článek

Na olympiádu by se mohli kvalifikovat ze soutěží v Asii. To se setkalo s ostrými reakcemi ze strany Ukrajiny i dalších zemí.

Ukrajinský výbor na pátek svolal mimořádné valné shromáždění, bojkot však nebyl hlavním tématem. „Dokud bude válka, dokud bude naše země bombardována, dokud budeme bojovat za nezávislost, nemůžeme je nikde vidět. Máme velké přání, abychom je neviděli, dokud válka neskončí naším vítězstvím,“ citovala ukrajinského ministra sportu Vadyma Hutcajta agentura DPA.

Pokud by se přes veškeré úsilí Ukrajiny nepodařilo vyloučit Rusko a Bělorusko ze sportovního světa, pak by podle Hutcajta mohl přijít v úvahu bojkot olympiády. Na tyto hrozby zase ostře reagoval již dříve šéf MOV Thomas Bach. „Je extrémně nešťastné eskalovat diskuse hrozbou bojkotu v těchto počátečních fázích,“ řekl.

This Q&A addresses the situation following the Olympic Summit, consultation calls within the Olympic Movement, and the IOC EB statement on “Solidarity with Ukraine, sanctions against Russia and Belarus, and the status of athletes from these countries”:

olympics.com/ioc/news/q-a-o…

15:10 – 02. 02. 2023

21 40

Český názor

Český olympijský výbor (ČOV) se již ve čtvrtek vyjádřil, že nezvažuje bojkot her příští rok v Paříži, i kdyby na nich startovali sportovci z Ruska a Běloruska. Tento postoj zopakoval i po pátečním stanovisku ministerstva zahraničí, které úvahy MOV označilo za překvapivé.

Český olympijský výbor podporuje současné sankce za agresi na Ukrajině, kvůli nimž na doporučení MOV nemohou ruští a běloruští závodníci ve většině sportů závodit na mezinárodních akcích. O bojkotu her v Paříži neuvažujeme.
sport.ceskatelevize.cz/clanek/olympij…

17:59 – 02. 02. 2023

5 22

Zlatý olympijský medailista Jiří Prskavec Radiožurnálu řekl, že to chápe a že by si nepřál, aby výbor sportovcům cestu do Paříže zakazoval. Zároveň si ale neumí představit, že by se proti účasti Rusů a Bělorusů samotní sportovci nevytvořili velkou vlnu odporu.

„Za nějakých okolností si dovedu představit, že Rusové, kteří se zřekli režimu, utekli ze země, tak by v jejich případě mohl být umožněn start pod neutrální vlajkou. Bylo by to podobné, jako to bylo na hrách v Riu s ruskými atlety, kde mohli startovat jen ti, kteří se připravovali mimo svoji zemi a se státem podporovaným dopingem neměli nic společného.“

Olympijští vítězové

Dlouhodobým kritikem ruské účasti na mezinárodních soutěží je olympijský vítěz z Nagana hokejový brankář Dominik Hašek. Na dotaz, jestli odmítá účast Rusů a Bělorusů na olympiádě bez výjimek, nebo jestli by umožnil start pod neutrální vlajkou, pokud odmítnou režim ruského prezidenta Vladimira Putina odpověděl:

„Jsem proti startu ruských a běloruských sportovců na olympiádě i ve všech kvalifikacích a soutěžích. Otázka je, co znamená odmítnutí a jak bude klasifikováno a do té doby se k tomu mohu těžko vyjádřit. Byl bych pro podat pomocnou ruku, mohli by dostat uprchlická víza, ale odmítnutí režimu se musí přesně definovat,“ myslí si Hašek.

Zvažujeme bojkot her v Paříži, přiznává předseda lotyšského olympijského výboru Tikmers

Číst článek

Riziko, že by mohli být z olympiády vyloučeni i lidé, kteří se nijak neprovinili, podle Haška nehrozí.

„Nejde o provinění, nebo neprovinění. Je potřeba říct, že je to reklama na válku a spoustu mrtvých. Jde mi nejen o Ukrajince, ale i o Rusy a Bělorusy. Musíme chránit naše spojence a vojáky.“

Bývalý brankář národního týmu by od Českého olympijského výboru rád slyšel jasné stanovisko, jak se ke sportovcům z Ruska a Běloruska na mezinárodní scéně chovat.

„Hrozně nerad bych viděl, aby naše země bojkotovala olympiádu. Aby čeští sportovci nemohli soutěžit na největší soutěži na světě. Nelíbí se mi ale, že od Českého olympijského výboru neslyším jasné ne, jakýmkoliv snahám přivést ruské a běloruské sportovce zpátky. Na druhou stranu chápu, že Český olympijský výbor nechce říct našim sportovcům, že nepojedeme na olympiádu. Chci slyšet jasné ne všem ruským sportovcům a není důležité, jestli jsou vinni a nebo ne. My musíme chránit naše spojence a každý občan ruské země je reklamou na válku, na ruské zločiny včetně genocidy na ukrajinských dětech,“ dodal Hašek.

Vladimír Kroc, mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme