Velké sportovní svazy bojují proti novým dotačním podmínkám. Sáňkaři či karatisté je respektují

Ministerstvo školství vyhlášením nových podmínek zkomplikovalo sportovním svazům jejich činnost. Do devátého června měly podat nové žádosti vyplacení dotací - to ale velké svazy odmítly s tím, že podmínky nejsou splnitelné. Český sport se tak dostává do kritické situace.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSTV Miroslav Jansta (vpravo) a člen výkonného výboru Libor Varhaník

Předseda ČSTV Miroslav Jansta (vpravo) a člen výkonného výboru Libor Varhaník | Zdroj: ČTK

Ministerstvo školství v nových podmínkách slibuje vyplacení peněz svazům do konce června. Svazům ale dělá problém několik věcí - například takzvaná spoluúčast.

„Nějakým způsobem vznikl nárok pouze na 70 procent dotačních peněz v rámci rozpočtu, takže jsme museli celý rozpočet přepracovat a navýšit, dotlačit tam vlastní zdroje, aby nám peníze zůstaly, které jsme měly schválené," vysvětluje předseda svazu sáňkařů Drahoslav Hušek.

Krize vrcholí: velké sportovní svazy o dotace za nových podmínek nežádaly

Číst článek

Český svaz sáňkařů na nové podmínky přistoupil. Podobně tak učinily i další malé svazy. Ale ty velké si něco takového nemohou dovolit. Spoluúčast je ale například pro atletický svaz nemožná.

„Pro nás by to znamenalo spoluúčast ve výši 26 milionů korun v programu. Nevím, kde bych vzal 26 milionů, abych je dal na spoluúčast v programu 5," kritizuje současnou situaci předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Zároveň poukazuje na fakt, že se podmínky změnily velmi náhle a peníze z programu pět měly být dávno vyplaceny.

„V dobré víře jsme hospodařili s penězi, které máme v rezervě, ačkoli jsme tyto peníze neobdrželi téměř 6 měsíců podle pravidel, která byla vypsána v listopadu. Najednou někdo ty pravidla dramaticky změní bez jakéhokoli vysvětlení či konzultace," pokračuje Varhaník.

'Z opatrnosti jsme žádost podali'

Atletický svaz, stejně jako ten hokejový, fotbalový nebo tenisový, novou žádost o dotace nepodal. Situace u menších sportů je ale jiná. Některým by v případě nepodání žádosti hrozil úplný krach.

„My jsme žádost podali, protože jsme malý svaz. Velké svazy bojují o podmínky, my se nepovažujeme za velký svaz a měli jsme obavy, že kdybychom žádost podali v další vlně, neufinancovali bychom se, nebo bychom o dotace přišli. Z opatrnosti jsme žádost podali," říká prezident Českého svazu Karate Jiří Boček.

Velké svazy jsou ale jiného názoru. Sjednotily se a chtějí apelovat na vládu, aby zachovala původní podmínky.

David Prouza, vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme