Valachová: Chceme mít jistotu, že svazy nebudou muset peníze vracet

Končící ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD v rozhovoru pro Radiožurnál a TV Nova reaguje na kritiku České unie sportu. Podle svých slov chce eliminovat riziko, že by sportovní svazy musely v budoucnosti dotace vracet, agendu už převzal její nástupce. České obci sokolské mimořádně posílá 50 milionů korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová z ČSSD

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová z ČSSD | Zdroj: ČTK

Co říkáte na kritiku České unie sportu a Českého olympijského výboru, že kvůli zastavení toku peněz jsou některé týmy před úpadkem?

Měla jsem možnost s nimi hovořit a vnímat informace z médií. Postupujeme co nejrychleji a věřím, že se brzy shodneme na tom, jak financovat sportovní svazy, pak by k ničemu takovému docházet nemělo. Finanční prostředky ke sportovním klubům, kde jsou děti a mládež, míří. Ty jsou v mimořádné výši 800 milionů korun.

Sportovní svazy stále čekají na peníze. Spoléháme na nového ministra, říká Miroslav Jansta

Číst článek

Kámen úrazu je program sportovních svazů. Myslím, že je důležité říci, že na jednu stranu slýcháme kritiku na bedra ministerstva, ale pořád zdůrazňujeme, že nám nejde o očerňování a podezřívání, ale chceme mít jistotu, že v budoucnu nebudou sportovní svazy muset prostředky vracet. Domníváme se, že takové riziko by tam bylo.

Teď je to těžké pro všechny, ale pořád je to jednodušší, než zanést semínko pochyb a pak po letech sklízet špatné ovoce.

Jaké sportovní svazy zažádaly o dotace pro sport a jak je dostanou?

„I ty svazy, které nepožádaly, budou mít příležitost se o finanční prostředky ucházet.“

Kateřina Valachová

Ty, co požádaly, dostanou finanční prostředky do konce června tak, jak jsme slíbili. Rozhodnutí by mělo být učiněno zítra (ve středu, pozn. red.) a zveřejněno ve čtvrtek. Co se týká sportovních svazů, které nepožádaly, tak část finančních prostředků, která byla na tento program určena, bude přesunuta do druhého kola výzvy a to už bude na mém nástupci. Takže i ty svazy, které nepožádaly, budou mít příležitost se o finanční prostředky ucházet.

Jedná se asi o 105 tisíc dětí ve sportovních klubech do 18 let, 170 tisíc aktivních sportovců a 150 tisíc soutěžících. Věřím, že sportovní svazy ve druhém kole žádosti podají, aby všichni měli celou tu částku 1,3 miliardy na svých účtech co nejrychleji.

O kolik svazů jde?

Požádala zhruba polovina svazů. Některé žádosti nesplňují některé náležitosti. A je nutné říct, že většina velkých sportovních svazů se prvního kola nezúčastnila. Věřím, že najdeme společnou cestu a agendu předávám v plné důvěře svému nástupci. V horizontech týdnů jsme schopni zadministrovat i druhé kolo. Doufám, že se situace brzy uklidní.

Polovina sportovních svazů o peníze nazažádala. Víte, proč se o peníze nehlásí?
Nebudu spekulovat, co je trápí. Můžu říct, že jsme se snažili všechny případná nedorozumění vyjasnit. Zástupci ministerstva posledních 10 dní komunikují se zástupci expertů svazů. Věřím, že v tuto chvíli jsme si hodně věcí vysvětlili. Věřím, že sportovní svazy o prostředky požádají a všechno zvládneme. Nikdo nechce českému sportu vystavovat červenou kartu.

Jak je na tom konkrétně fotbal?

Co se týká fotbalové asociace, tak ta nezažádala o prostředky z nové výzvy. Situace je taková, že ministerstvo si udělalo právní expertizu a i když se jedná o obviněnou osobu, tak má možnost si požádat ve druhém kole výzvy. My nemáme možnost prostředky takovému sportovnímu svazu neposkytnout.

Novým začátkem pro asociaci může být to, že nikdo nepochybuje o tom, že stávající pravidla ministerstva, která platí od prvního ledna, zaručují, že dotace je sledována nejen svazem, ale i ministerstvem.

Často se zmiňují fotbalové kluby nebo reprezentace. Tam ministerstvo posílá průběžně 130 milionů korun klubům, které mají děti a mládež.

50 milionů pro Sokol

Jsou i další dotace? Třeba pro Sokoly?

Sokolské hnutí mám velmi ráda. Sokolovny si nemohou stěžovat na nedostatek návštěvníků, viděla jsem tam maminky s dětmi dopoledne, přes den mládežníky a večer seniory. Dělalo mi starost, že by sokolové byli odstřiženi do finančních prostředků. Ještě dnes (v úterý, pozn. red.) bude podepsána mimořádná dotace, která znamená víc jak 50 milionů pro Sokol. Jedná se o zvláštní a rozšířenou činnost.

Kdy by Sokol mohl ty peníze dostat?

V posledních dnech jsme ladili detaily, které jsme potřebovali doložit. V tuto chvíli mám informaci, že je rozhodnutí připraveno. Dnes ho podepíšu a v následujících dnech budou peníze vyexpedovány na účty České obce sokolské.

Pavla Lioliasová, vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme