Další medaile pro Česko. Oštěpařka Ogrodníková výkonem 63,68 metru získala bronz

Oštěpařka Nikola Ogrodníková získala na olympijských hrách bronz a přidala do sbírky české výpravy v Paříži pátou medaili. Třetím pokusem poslala oštěp do vzdálenosti 63,68 metru. Od roku 2021 tak daleko nehodila, ale vrchol olympijského cyklu jí vyšel skvěle. Zlato získala výkonem 65,80 metru japonská mistryně světa Haruka Kitagučiová, kterou připravuje český trenér David Sekerák.

Aktualizováno Paříž (Aktualizováno: 22:10 10. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ogrodníková v kvalifikaci těsně přešlápla hod za 62 metrů. Ve finále začala výkonem pod 60 metrů, druhý pokus přešlápla a hrozilo jí, že se nevejde do osmičlenného užšího finále. Třetí hod jí ale vyšel, posunula se na třetí místo a už na něm zůstala. „Ty emoce se mi střídají, teď jsem tak trošku v klidu, ale pořád tomu nedokážu uvěřit, jestli jako sním, nebo jestli jsem se ještě nevzbudila. Jestli se to doopravdy stalo, tak je to prostě úžasný,“ řekla Ogrodníková pro Radiožurnál.

Olympijské hry v Paříži zakončil ceremoniál i s Tomem Cruisem, štafetu převzalo Los Angeles

Číst článek

Na třetí pokus si zkrátila rozběh, který měla v obavách z přešlapu posunutý dozadu, a chytila správný rytmus. „Nějak jsem si to i zjednodušila. Jenom jsem se prostě koukala před sebe, zavřela jsem si vršek a prostě jsem to hodila,“ doplnila pro novináře česká reprezentantka.

Dál hodily jen mistryně světa Kitagučiová a Jihoafričanka Jo-Ane Van Dyková, která porazila Ogrodníkovou o 25 centimetrů. Až za českou oštěpařkou skončila Flor Denis Ruizová Hurtadová z Kolumbie, letošní jednička světových tabulek, i stříbrná Polka z Tokia Maria Andrejczyková.

Ogrodníková při svém druhém startu pod pěti kruhy navázala na unikátní českou oštěpařskou tradici, kterou naposledy před ní v soutěži žen prodloužila světová rekordmanka Barbora Špotáková dvěma zlatými olympijskými medailemi v Pekingu a Londýně a bronzem v Riu de Janeiro.

2:02

Povrch mi sedí, je rychlý. Při prvním přešlapu jsem neznervózněla, říká Ogrodníková po postupu do finále

Číst článek

Výškař Jan Štefela obsadil deváté místo výkonem 222 cm. Soutěž vyhrál Novozélanďan Hamish Kerr. Překonal 236 cm stejně jako Američan Shelby McEwen, o medailích rozhodlo až dodatečné rozeskakování. Až za Štefelou skončil obhájce zlata Ital Gianmarco Tamberi.

Štefela potřeboval už na základní výšku 217 cm tři pokusy a i při tom třetím se laťka hodně chvěla. O pět centimetrů výš uspěl na první pokus, ale 227 cm pro něj byla konečná, přestože letos už dvakrát překonal 230 centimetrů.

„Nešlo to. Netroufám si říct, kde byly nějaké problémy. Připravený jsem byl perfektně, prostě to nesedlo. Štve mě to, věděl jsem, že mám na víc, a nevyšlo to. To mě mrzí,“ řekl Štefela novinářům.

Černý den měl jeden z obhájců zlata Ital Tamberi. Bojoval s ledvinovou kolikou, ještě tři dny před kvalifikací ležel v nemocnici s horečkou. Ve finále ztroskotal na stejné výšce jako Štefela a skončil předposlední.

Kryštof Kousal, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme