Odečet a jistota sestupu. Vitesse za neplnění licenčních podmínek přišlo o 18 bodů

Vitesse Arnhem obdrželo od licenční komise nizozemského fotbalového svazu (KNVB) trest v podobě odečtu 18 bodů. Klub podle ní dlouhodobě nesplňoval licenční požadavky. Tým, ve kterém v minulosti hostoval z londýnské Chelsea například český obránce Tomáš Kalas, tak má jistotu sestupu z Eredivisie.

Amsterdam (Aktualizováno: 20:51 19. 4. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Vitesse Arnhem

Stadion Vitesse Arnhem | Zdroj: Profimedia

Klub už dříve obdržel pokutu 100 tisíc eur za nevyjasněné vztahy s finančními institucemi Revolut a ING Bank. Vysoký trest odečtu 18 bodů vysvětlil KNVB tím, že jde ze strany klubu o „mimořádně vážná a rozsáhlá porušení licenčního řádu.“

Nejvyšší částka za sportovní klub v historii. Ruský oligarcha Abramovič po 19 letech prodal Chelsea

Číst článek

Vitesse navíc podle KNVB zadržuje informace důležité pro vyšetřování svého porušování mezinárodních sankcí proti Rusku. Nizozemskému serveru NL Times to potvrdil mluvčí fotbalového svazu.

Na začátku války na Ukrajině vlastnil klub z Arnhemu ruský podnikatel Valerij Oyf. Svůj většinový podíl prodal v březnu 2022. Oyf byl napojen na bývalého majitele Chelsea Romana Abramoviče, který figuruje na sankčním seznamu Evropské unie. Vztah Vitesse a Abramoviče je v současnosti předmětem vyšetřování nizozemského ministerstva hospodářství.

Licenční komise KNVB došla k závěru, že „existují náznaky, že Abramovič má nebo měl Vitesse pod svou kontrolou a je tu i riziko porušování sankcí a praní špinavých peněz.“ Považuje proto za důležité vyčkat na ukončení vyšetřování ze strany ministerstva hospodářství.

Vitesse tak mohou potkat další tresty, včetně neudělení profesionální licence. Klub se ale rozhodl neodvolat.

„Ačkoliv je to černý den pro všechny, kterým na Vitesse záleží, tohle je krutá realita. Ostatně takový trest byl nevyhnutelný. Na druhou stranu, a to chci všem objasnit, jsme nesmírně rádi za příležitost k ponechání licence, která se nám nabízí. I tohle viselo na vlásku. Ze zprávy licenční komise je zřejmé, že v nové směřování klubu panuje důvěra. Toho se držíme a budeme v tom pokračovat. Jak jsem už řekl: Vitesse by nemělo a nesmí zaniknout,“ řekl v klubovém prohlášení prozatimní generální manažer Edwin Reijntjes.

Čtyři kola před koncem tak má Vitesse -1 bod a jistě sestupuje do druhé ligy. Klub v Eredivisie odehrál posledních 35 sezon, dvakrát se probojoval do skupinové fáze evropských pohárů.

Lukáš Barták Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme