Trenér fotbalové repezentace Šilhavý během pauzy nezahálel a už vyhlíží zářijový sraz

České fotbalové reprezentaci by se za normálních okolností blížila závěrečná část přípravy na mistrovství Evropy. Jenže pandemie koronaviru všechno změnila. Trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý neviděl hráče na srazu od loňského podzimu a zhruba dva měsíce neviděl fotbal vůbec. Rozhodně se ale ve vynucené pauze nenudil.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Jaroslav Šilhavý

Trenér Jaroslav Šilhavý | Zdroj: Reuters

„Vždycky jsem si našel nějakou práci. Zpočátku hodně u videa, dělal jsem si pořádek ve sportovních věcech. A také jsem měl více času na rodinu,“ popisoval Šilhavý na videu, ve kterém odpovídal na dálku na otázky novinářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý přiblížil, jak vypadá jeho práce v průběhu pauzy. Více v příspěvku Mirka Vasiće

Trenér fotbalové reprezentace využil čas na všechno možné. Staral se o vnoučata, pracoval na zahradě, chodil do přírody a dělal si zmiňované rozbory zápasů a hráčů, se kterými komunikoval.

„Telefonujeme si, ale rozhodně ne každý týden. Hlavně když je nějaký problém, třeba se zraněním. Nebo krajánci v Itálii byli zpočátku trochu nervózní, Kuba Jankto to třeba těžce nesl.“

A Jaroslav Šilhavý věří, že se fotbalisté dostanou znovu do herní pohody a nepřijdou zranění z nahuštěného programu. „Všichni jsou profíci. Příprava není tak komfortní, ale jejich výkony to neovlivní. A zranění se může stát kdykoliv,“ upozornil zkušený kouč.

Odložený šampionát

Teď už může sledovat i aktuální zápasy – hraje se bundesliga a rozjíždí se znovu i liga v Česku. Reprezentační pauza je ale hodně dlouhá. Naposledy se hrálo loni na podzim a hlavně se posunulo mistrovství Evropy až na příští rok.

Prodloužit smlouvu, nebo propustit? Skotský klub nechal o osudu brankáře hlasovat fanoušky

Číst článek

„Nechci říkat, že jsme byli v takové formě, že bychom tam přijeli, všechny ‚zmydlili‘ a udělali úspěch. Věřím, že díky odkladu bude třeba ještě větší výběr a o reprezentační triko si řeknou ještě další hráči,“ doufá Šilhavý.

Stále ale zůstává otázkou, jestli se evropský šampionát odehraje podle původního plánu se zápasy prakticky po celém kontinentu, nebo dojde k vynuceným změnám. „Spoléháme na Uefu. Ta rozhodne, formát se možná trochu změní, ale mistrovství jako takové doufám bude.“

Nejbližší akce národního týmu, kde by trenér Šilhavý zase mohl pracovat s hráči, by měla být na podzim. I se zápasy Ligy národů. „Zatím s tím tak počítáme, že se sejdeme poprvé v září. Výkonný výbor Uefy zasedá 17. června, po něm budeme vědět víc,“ dodal.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme