Fotbalový titul mistra Afriky bude obhajovat Alžírsko. Favoritem je Senegal, největší hvězdou Egypťan Salah

V neděli 8. ledna odstartuje odkládaný 33. ročník fotbalového Afrického poháru národů. Největším favoritem na zisk trofeje je podle sázkových kanceláří reprezentace Senegalu, adeptem je i Alžírsko, které bude obhajovat titul z roku 2019. Triumf z roku 2019. Další fotbalová africká velmoc Nigérie postrádá několik opor, na turnaji v Kamerunu ji bude reprezentovat slávistický útočník Peter Olayinka.

Yaoundé (Kamerun) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na klubové úrovni jsou spoluhráči, na africkém Poháru národů ale bude Sadio Mané a Mohamed Salah každý bojovat za svou zemi

Na klubové úrovni jsou spoluhráči, na africkém Poháru národů ale bude Sadio Mané a Mohamed Salah každý bojovat za svou zemi | Foto: Peter Cziborra | Zdroj: Reuters

Turnaj, který se v Africe hraje každé dva roky, měl být odehrán už lednu 2021, koronavirová pandemie ale zapříčinila, že ho Konfederace afrického fotbalu o rok odsunula.

Do Premier League se vrací známé tváře. Coutinho hostuje v Aston Ville, Trippier zamířil do Newcastlu

Číst článek

Na zlato si dělá zálusk reprezentace Senegalu, která v roce 2019 prohrála ve finále s Alžírskem 0:1. Ve výběrů „Lvů z Térangy“ není nouze o známá jména, do Kamerunu přiletěl mimo jiné liverpoolský křídelník Sadio Mané, brankářská jednička Chelsea Édouard Mendy, stoper Neapole Kalidou Koulibaly nebo defenzivní záložník Idrissa Gueye z Paris Saint-Germain.

Na závěrečném turnaji mistrovství Afriky Senegal ještě nikdy netriumfoval, z jedenácti účastí byly jeho největšími úspěchy stříbrné medaile z roku 2019 a 2002.

„Tentokrát chci Africký pohár vyhrát. Usiluji o to již od roku 1999,“ řekl trenér senegalského výběru Aliou Cissé, který v národním dresu dříve působil jako kapitán.

Druhým největším favoritem je podle sázkových kanceláří výběr Alžírska, obhajuje zlato. V nominaci severoafrického týmu vyčnívá především agilní křídelníci Riyad Mahrez, který nastupuje za anglického mistra Manchester City, Said Benrahma z West Hamu či Adam Ounas z Neapole.

Pack your bags! 🎒

WE ARE HEADING TO CAMEROON! 🇨🇲

#TotalEnergiesAFCON2021

16:03 – 03. 01. 2022

715 4625

Největší hvězdou turnaje je Egypťan Mohammed Salah z Liverpoolu, aktuálně nejprodutivnější střelec anglické Premier League a jeden z nejlepších hráčů světa. Egypťanům se na mistrovství Afriky historicky daří, žádný tým ho nevyhrál vícekrát, poslední úspěch ale zaznamenali v roce 2010.

Ve skupině D se setkají i s Nigérií, dalším tradičně silným africkým výběrem. „Létajícím orlům“ ale před šampionátem vypadly důležité opory. Jednička v útoku Victor Osimhen zůstává v Neapoli kvůli zranění, anglický Watford zase kvůli pozdnímu e-mailu od nigérijského svazu odmítl uvolnit střelce Emmanuela Dennise. 

I díky tomu se uvolnilo místo pro zástupce české ligy, do Kamerunu odcestoval i útočník Peter Olayinka ze Slavie Praha. Ten by mohl nastoupit po boku elitního záložníka Wilfreda Ndidiho z Leicesteru nebo křídelníka Alexe Iwobiho z Evertonu.

Největší hvězdy afrického Poháru národů

Mohamed Salah (Egypt/Liverpool), Ryiad Mahrez (Alžírsko/Manchester City), Sadio Mané (Senegal/Liverpool), Edouard Mendy (Senegal/Chelsea), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon/Arsenal), Thomas Partey (Ghana/Arsenal), Sebastian Haller (Pobřeží slonoviny/Ajax), Wilfred Ndidi (Nigérie/Leicester City), Achraf Hakimi (Maroko/PSG), Kalidou Koulibaly (Senegal/Neapol), Wilfried Zaha (Pobřeží slonoviny/Crystal Palace), Said Benrahma (Alžírsko/West Ham United)

„Jsem opravdu nadšený, pro mě je to splněný sen. Na turnaj se hodně těším, nemůžu se dočkat, až do toho dám všechno,“ prohlásil osmadvacetiletý Olayinka, který kvůli mistrovství zmešká zimní přípravu Slavie.

Šampionát startuje 6. ledna, finále se hraje přesně o měsíc později v kamerunské metropoli Yaoundé. Z kvalifikace na Africký pohár postoupilo 24 týmů a ty byly rozdělené do šesti skupin po čtyřech. Do osmifinále postoupí první dvě nejlepší mužstva z každé skupiny, které doplní čtyři nejlepší celky z třetích míst, další fáze turnaje je vyřazovací.

Jako tzv. „skupinu smrti“ identifikovali experti skupinu D, kde se s Nigérií a Egyptem utká i Guinea-Bissau. Jde tak o jedinou skupiny, ve které jsou tři bývalí mistři Afriky.

Základní skupiny na africkém Poháru národů

Skupina A: Kamerun, Burkina Faso, Kapverdy, Etiopie.

Skupina B: Senegal, Zimbabwe, Guinea, Malawi.

Skupina C: Maroko, Ghana, Gabon, Komory.

Skupina D: Egypt, Nigérie, Súdán, Guinea-Bissau.

Skupina E: Alžírsko, Pobřeží slonoviny, Sierra Leone, Rovníková Guinea.

Skupina F: Tunisko, Mali, Gambie, Mauritánie

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme