Euro plné historických momentů. Češi byli u tří rekordů, Chorvaté mají nejstaršího střelce

Na fotbalovém mistrovství Evropy v Německu mají týmy, které postoupily ve vyřazovacích bojích do další fáze, dva dny volna. Čtvrtfinálový program začne v pátek. Kontinentální šampionát dosud už šestkrát přepisoval historii.

Mnichov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumunský rozhodčí István Kovács dává Antonínu Barákovi žlutou kartu

Rumunský rozhodčí István Kovács dává Antonínu Barákovi žlutou kartu | Foto: Fabian Bimmer | Zdroj: Profimedia

Letošní Euro už několikrát přepsalo historii. Celkem bylo v Německu k vidění šest významných momentů. Objevil se nový nejmladší hráč, který kdy nastoupil k zápasu na evropském šampionátu. Stal se jím Španěl Lamine Yamal. Bylo mu šestnáct let a 338 dnů, když nastoupil proti Chorvatům.

Na letošním turnaji v Německu se přepisoval rekord také v duelu Chorvatska s Itálií. Poslední gól Chorvatů na šampionátu dal totiž Luka Modrič a ve svých 38 letech a 289 dnech se stal nejstarším střelcem.

Rekordman Ronaldo

Hned dva rekordy padly v duelu Česka s Portugalskem. Portugalec Pepe se stal ve věku jednačtyřiceti let a sto třinácti dnů nejstarším hráčem historie kontinentálních šampionátů. Ve stejném utkání si připsal svůj první start už na šestém Euru legendární Cristiano Ronaldo.

Na německém Euru padl také nejrychlejší gól v historii mistrovství Evropy. V zápase Albánie s Itálií skóroval už ve třiadvacáté sekundě útočník Nedim Bajrami. Až do tohoto zápasu byla nejrychlejší brankou 20 let stará trefa Rusa Dmitriho Kiričenka z Eura 2004, když skóroval po minutě a pěti sekundách v zápase proti nakonec zlatým Řekům.

A další ne příliš pozitivní rekord vytvořil sudí István Kovács, který v zápase Česka s Tureckem udělil rekordní počet karet v jednom zápase na Euru. Během utkání rozdal osmnáct karet, z čehož bylo šestnáct žlutých a dvě červené.

Program čtvrtfinále

V rámci vyřazovacích bojů se jako první představí domácí výběr proti silným Španělům. Čtvrtfinálový zápas začne v pátek v 18 hodin. V tentýž den od 21 hodin bude hrát Portugalsko proti Francii.

V sobotu pak v 18 hodin Anglie vyzve Švýcarsko a čtvrtfinálový program uzavře souboj Nizozemska s Tureckem. Všechny zápasy odvysílá Radiožurnálu Sport v přímém přenosu, iROZHLAS.cz nabídne podrobnou online reportáž.

Pavel Tylšar, Jakub Kanta, klh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme