Český desetibojař Järvinen je juniorským mistrem světa, světový rekord mu unikl o deset bodů

Český desetibojař Tomas Järvinen se stal v Limě juniorským mistrem světa. Dvoudenní soutěž v peruánské metropoli vyhrál v národním rekordu 8425 bodů, kterým jen o deset zaostal za sedm let starým světovým maximem Němce Niklase Kaula. Páteční soutěžní den přinesl české výpravě také stříbro zásluhou koulařky Martiny Mazurové a bronz díky tyčkaři Janu Krčkovi.

Lima (Peru) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osmnáctiletý Järvinen je třetím českým desetibojařským zlatým medailistou z MSJ po Jiřím Sýkorovi (2014) a Františku Doubkovi (2021), jemuž zároveň sebral národní maximum, a to o 256 bodů. Stanovil také nový rekord šampionátu, který od roku 2018 držel Australan Ashley Moloney (8190). Triumfem v Limě navázal syn bývalé přední české vícebojařky Kateřiny Nekolné a finského trenéra Miky Järvinena na čtvrteční vítězství čtvrtkařky Lurdes Glorie Manuel.

Järvinen soutěži dominoval od úvodního běhu na 100 metrů a celkem ovládl polovinu disciplín. Po skoku o tyči byl v čele pořadí už o 460 bodů, nakonec zvítězil s náskokem 195 bodů před Polákem Hubertem Trošciankou (8230). Třetí skončil Nizozemec Florian Vriezen (7820).

Mazurová si v prvním finálovém pokusu vylepšila osobní rekord z dopolední kvalifikace na 16,38 metru a vedla až do čtvrté série. V ní ji předstihla favorizovaná Američanka Akaoma Odelugaová (17,34).

Krček přeskočil poprvé v životě 530 centimetrů. Předčili ho jen vítězný Němec Hendrik Müller (545) a Japonec Rikuja Jošida (540).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme