V Jilemnici vyrostl tradiční obří Krakonoš ze sněhu

Náměstí v Jilemnici opět po roce hlídá obří sněhová socha Krakonoše. Jeho tvůrci se letos opravdu zapotili. Sněhu sice napadlo dost, ale je zmrzlý a tvrdý. Místo jemných dlát musely nastoupit sekery a krumpáče.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhový Krakonoš obývá jilemnické náměstí

Sněhový Krakonoš obývá jilemnické náměstí | Foto: Eliška Pilařová

Na jilemnickém náměstí přímo na parkovišti dokončuje výtvarník, pan Josef Dufek svého letošního sněhového obra.

Sám si již přesně nevzpomíná, jestli je to již čtrnáctý či patnáctý Krakonoš, který hledí k horám a vládne Jilemnici.

„Ta tradice tam je, v té rodině,“ říká pan Dufek o tom, že sněžné sochařství se u nich dědí, a pokračuje: „Děda byl tady fotograf a sochař z hořické školy. Pár soch tady udělal, ale přesné záznamy nemám.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Se sochařem tradičních jilemnických Krakonošů ze sněhu Josefem Duchkem si o jeho tvorbě povídala reportérka Českého rozhlasu Eliška Pilařová

Když se jezdila Jilemnická padesátka, zdobily sněžné sochy celou Jilemnici. Již u nádraží stával sněhový medvěd a ukazoval směr. Sám pan Dufek vnímá sochy jako tradici, která reprezentuje město.

Letošní sněhový vládce hor měří na výšku přibližně osm metrů. Pan Josef Dufek jej zpodobnil se všemi detaily, v sedu, opřeného o hůl.

Proces vzniku sochy je dlouhý. Nejprve nákladní auta navozí na náměstí sníh, ze kterého se pak sochy rodí pomocí sekery, rýče, lopaty či krumpáče. Při tvorbě záleží také na kvalitě sněhu. Ideální je podle sochaře typ „bábovičkový“, vlhký a tvárný.

Pokud bude tuhá zima, vydrží jilemnický Krakonoš ochraňovat náměstí až do Velikonoc. „Když vydrží 14 dní, tak to bude paráda,“ říká skromně jeho tvůrce.

Eliška Pilařová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme