Rybáři na jihu Moravy bilancují sezónu, začaly podzimní výlovy rybníků

Čas, kdy rybáři bilancují svou takřka roční práci, je tady. Začaly tradiční podzimní výlovy rybníků. Ryb je podle všeho dostatek, jsou ale menší než obvykle. Může za to nestabilní počasí, především chladné jaro a podzim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov Rožmberka

Výlov Rožmberka | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

S výlovem začali mezi prvními rybáři na Hlohoveckém rybníku v Lednicko-valtickém areálu. Odvést mají v plánu asi 70 tun ryb, převážně kaprů.

„Fišparta se sejde ráno, ještě před rozbřeskem. Vytáhneme sítě, ty se rozloží na lodě. Obkrouží se ryba v lovišti, zatáhne se ke kádišti, a tam začne vydávání. To trvá čtyři hodiny, někdy i deset hodin, podle toho, jak se zatáhne,“ přibližuje správce lednických rybníků Karel Matura.

Přehrát

00:00 / 00:00

S rybáři při výlovu natáčela Štěpánka Kadlečková

Jeden z největších rybníků u nás, Vrkoč u Ivaně, vydá své poklady až za čtrnáct dní. Ryb bude dostatek, ale budou menší než obvykle, neskrývá obavy ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička:

„Teplota vody na jaře i na podzim šla rapidně dolů. To mělo dopad na přírůstky ryb. Negativně se na tom projevily i extrémní teploty přes léto. Voda se přehřívá, dochází ke snížení kyslíku ve vodě. To má za následek snižování krmných dávek. Pokud bychom je nakrmili, mohli bychom je vystavit riziku úhynu. Dá se předpokládat, že průměrná hmotnost bude u jednotlivých kategorií nižší.“

Jeho slova potvrzuje i správce lednických rybníků Karel Matura: „Ta ryba bude obecně o 10 až 20 dkg lehčí, protože nebude mít tolik tuku. Pokud jsme byli zvyklí na výběrové kapry okolo tří kil, tak teď výběr bude, ale lehčí, asi 2,7 kila. I tuk je v rybě potřebný a zdravý.“

Ač náklady rybníkářům každoročně stoupají, letos ti z jihu Moravy slibují, že zdražovat kapra nebudou. Otázkou zůstává, jaké ceny nastaví prodejci. Kilo kapra na stánku by se mělo prodávat zhruba za 90 korun.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme