Do konce března by měl být jasný zdroj zápachu z areálu bývalé Setuzy v Ústí nad Labem
Odborníci dnes a zítra odebírají vzorky vzduchu v areálu bývalé Setuzy v Ústí nad Labem. Chtějí zjistit, odkud přesně vychází zápach, který obtěžuje obyvatele Střekova. V areálu je výroba glycerinu a mastných kyselin, zpracovávají tam řepku a je tam i čistírna odpadních vod.
„To je čerpadélko, které dělá podtlak a tím, jak dělá podtlak, tak se nasává odpadní vzduch do toho pytlíčku,“ popsala svůj přístroj na odebírání vzorků Petra Auterská.
Každý vzorek až třikrát projde nosy specialistů.
„Jdou ve dvouvteřinových intervalech čistý vzduch a hodně ředěný vzorek. V okamžiku, kdy ucítí zápach, tak zmáčknou tlačítko.“
Výsledky koncentrace zápachu budou ve středu. Petra Auterská a její tým pak určí přesný zdroj a navrhnou řešení, jak zápach zmírnit nebo dokonce odstranit:
„Jsou technologie, které jsou specifické pro odstraňování určitých konkrétních látek, a potom jsou technologie, které jsou určeny dalšími parametry, což je třeba velikost. Nemůžu sem postavit biofiltr, který bude velký jak fotbalové hřiště,“ říká Auterská.
Jak na střekovský zápach, bychom měli vědět do konce března.