Češi si zamilovali kvásek. Nadšenci vytvořili i speciální web s kváskovou mapou

Česko objevilo zázrak jménem kvásek. Lidé zjišťují, že pravému kváskovému chlebu se nic nevyrovná a po kvásku začala velká sháňka. Na internetu už dokonce vznikla speciální sociální síť. Ta mapuje domácí pekaře, kteří jsou ochotni se o svůj kvásek podělit. Není totiž jednoduché ho vyrobit a tak si ho mezi sebou lidé vyměňují a nezřídka mu dokonce dávají láskyplná jména. Desítky takových nadšenců jsou i na Plzeňsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chleba

Chleba | Foto: Fotobanka stock.xchng

Radost dárce i obdarovaného je dostatečnou odměnou. Postačí slib, že se budete o kvásek dobře starat. To jsou některé vzkazy domácích pekařů na kváskové síti. Po republice už jsou jich stovky.

Kromě toho jde na internetu vyhledat i kurzy, které zájemce naučí, jak kvásek vyrobit, jak se o něj starat i jak z něj upéct lahodný chléb. V Tlučné u Plzně vede jeden takový kurz Ota Reiss s manželkou Petrou. Právě ta u nich doma kvásek opečovává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desítky nadšených domácích pekařů jsou i na Plzeňsku. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Kosová.

„Potřebuje krmit jako každý živý tvor. Takže, když nenakrmíte, umře. Samozřejmě že někdo, kdo je třeba sám a nedělá si chleba tak často, ideální by bylo, aby kvásek oživil aspoň dvakrát týdně,“ říká Petra Reissová a přitom drží v rukách zavírací skleničku s ne úplně vábně vyhlížející béžovou hmotou.

Je to ale skutečný poklad, její manžel na jeho vzniku pracoval usilovně a dlouho metodou pokus-omyl. Staří pekaři se totiž o tajemství nastartování kvásku nechtěli podělit a mladí už to neuměli.

„Takže jsem pořád hledal v tradicích u babiček, v knihách, jak to udělat. Ale nikde jsem to pořádně rozepsané neviděl. Tak jsem to zkoušel až jednou, což trvalo asi tak 10 let, jsem zařval a řekl: tak a už je to!“ prozrazuje.

Ota Reiss zároveň vyvinul domácí pekárnu, která umí kváskový chléb péct. Běžně prodávané pekárny totiž mají moc krátkou dobu kynutí.

O kurzy je zájem i ze zahraničí

O kurzy u Reissů je obrovský zájem. Před deseti lety dělali jeden za půl roku, teď každých 14 dní a vždycky je plno. A zdaleka na ně nepřijíždějí jen lidé z Plzeňska.

„Poslední roky jsme je zaznamenali z Holandska či z Německa. Byli jsme velice překvapeni. Ze Slovenska byli už dřív, protože tam bariéra řeči není. Ale překvapilo nás i blízké zahraničí,“ popisuje.

Bez kvásku si život nedovede představit Plzeňanka Lucie Vičanová, která se před nedávnem přestěhovala za manželem do Ameriky. Americké pečivo jí nechutná, a tak si pěstuje kvásek a peče žitný chléb. Kvásek, který dostala darem, vznikl prý před více než sto lety a dědí se z generace na generaci.

„Získala jsme ho od své kamarádky, která ho získala od své kamarádky před dvěma lety. Ta její kamarádka bydlí v Kanadě u řeky Yukon. Ta ho získala od svého bratra, který si ho pěstuje už od roku 1970. A on ho získal od člověka, který mu tvrdí, že původní kvásek je z období zlaté horečky na Klondiku na Aljašce, která probíhala koncem 19. století,“ přiblížila.

Pokud byste se i vy chtěli zařadit mezi kváskové nadšence, zadejte na internetu adresu PečemPecen.cz.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme