Anketu Grand Restaurant vyhrálo Spices. Láká na krabí koláčky i pokrmy z tandoori
První místo v žebříčku Grand Restaurant letos získala pražská restaurace Spices, která nabízí asijskou kuchyni v hotelu Mandarin Oriental na Malé Straně.
„V absolutním hodnocení vyhrála restaurace Spices, podnik hotelu Mandarin Oriental. Získala nejvyšší hodnocení ve všech kategoriích,“ uvedl pořadatel ankety Grand restaurant Pavel Maurer.
Podle šéfkuchaře Jiřího Štifta jsou nejpopulárnějším pokrmem krabí koláčky. Hosté chodí také na pokrmy z tandoori pece.
„Samozřejmě tak 40 procent návštěvníků restaurace tvoří hoteloví hosté. Zbývajících 60 procent jsou hosté z venku. Máme štěstí, že máme stálou klientelu, která se nám vrací, ať už jsou to Češi, nebo expati a samozřejmě sem chodí turisti,“ říká šéfkuchař Štift.
Na druhém místě žebříčku Grand Restaurant je děčínský Kristin Hrádek. Mezi jedenáct nejlepších restaurací se dostalo pět pražských a šest mimopražských podniků.
„Ukazuje to, že ta vynikající gastronomie se nenachází jenom v hlavním městě. Ale že když přijedete do Děčína, do Brna, do Mcel, nebo dokonce do Jičína, tak tam najdete restaurace, která vám za přijatelnou cenu uvaří skvělá jídla,“ vysvětluje gastronaut Pavel Maurer, který žebříček sestavuje na základě hlasování hostů.
Lidé v anketě, kterou pořádá Grand Restaurant Pavla Maurera, hodnotí jídlo, interiér a obsluhu. Restaurace posuzují tajně a na svoje náklady. Na základě jejich hodnocení pak vzniká gastronomický průvodce, který vydavatel Pavel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Letos žebříček českých restaurací vychází už po dvacáté.