Čínské úřady uzavřely třicetitisícové město, bojí se epidemie moru

V severozápadní Číně uzavřela policie třicetitisícové město Jü-men a 151 jeho obyvatel drží v karanténě. Minulý týden tam totiž zemřel osmatřicetiletý muž na dýmějový mor. Úřady se tak obávají šíření nebezpečné choroby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská vlajka

Čínská vlajka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dýmějový mor je bakteriální nemoc, kterou přenášejí blechy parazitující na krysách nebo jiných hlodavcích, a projevuje se hnisavým zánětem mízních uzlin.

Číňan, který zemřel ve městě Jü-men, se údajně nakazil, když našel mrtvého sviště, nasekal ho jako krmivo pro psa a při tom ho nejspíš pokousaly infikované blechy.

Krátce na to muž dostal horečku a byl odvezen do nemocnice, kde minulou středu zemřel. O jeho úmrtí informovaly čínské úřady až teď.

Čína třicetitisícové město uzavřela a na silnice postavila zábrany. Jü-men nesmí nikdo opustit. Celkem 151 lidí je v karanténě, ale u nikoho se zatím příznaky nemoci neprojevily. Město leží v odlehlé provincii Kan-su na tibetské náhorní plošině.

Vzácná nemoc...

Dnes už se dýmějový mor objevuje jen velmi zřídka. „Jedná se o onemocnění v současné době nesmírně vzácné, které pakliže je včas léčeno antibiotiky, tak se bezezbytku vyléčí a člověka neohrožuje.“

„Ale protože jeho rozvoj bývá velmi rychlý, tak pozdní podání antibiotik by teoreticky mohlo být závažné v tom smyslu, že by ta nemoc člověka i usmrtila,“ říká docent Evžen Hrnčíř, přednosta Kliniky pracovního a cestovního lékařství pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Dodává však, že turisté se bát nemusejí, protože riziko onemocnění morem je až na zcela ojedinělé oblasti - hlavně stepi a pouště - naprosto nepatrné.

...která zabíjí

Není to ale tak dávno, co bakterii, která mor způsobuje, našli u veverky v okrese Los Angeles. V minulosti takzvaná černá smrt decimovala Evropu. Jen v průběhu 14. století vyhladil mor v Evropě desítky milionů lidí.

Naposledy zabíjel před sto lety, kdy se rozšířil z Hongkongu a během následujících 20 let se nákaza dostala kvůli krysám na lodích do přístavních měst po celém světě. Tato pandemie si vyžádala asi 10 milionů obětí.

Pavel Novák, Jaromír Marek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme