Vyhořelý zámek v Zahrádkách na Českolipsku by se mohl dočkat opravy

Zámek v Zahrádkách na Českolipsku, který před jedenácti roky vyhořel, zatím na celkovou opravu čeká. Jeden z nejkrásnějších zámků v regionu, který patří Univerzitě Karlově, má zatím jen provizorní střechu. Univerzita sice plánuje jeho opravu, kde ale na to vezme peníze, není jasné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Zahrádkach

Zámek v Zahrádkach | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„To bylo takové centrum, kde se scházela spousta lidí, kteří měli zájem si prohlédnout zámek zvenku. Dříve tam byla restaurace, bylo tam ubytování a byly tam další možnosti, jak zámek využít pro veřejnost," vzpomíná nezávislý starosta Zahrádek Ladislav Chvojka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osud vyhořelého zámku zaujal reportéra Tomáše Mařase

Kdysi dokonce lidé udělali finanční sbírku na obnovu zámku.

„Sbírka proběhla hned po vyhoření zámku. Bylo vybráno asi 297 tisíc a peníze se pak daly na památky v Libereckém kraji. Univerzita ani tyto peníze nechtěla, poněvadž by to nemohla využít. Původní odhady na opravu byly asi 300 milionů a dnes by to bylo daleko víc," dodává Chvojka.

Zámek Zahrádky byl postaven po roce 1547 v stejnojmenné obci na Českolipsku, v Libereckém kraji. Je u něj zachovalý zámecký park a navazující údolí Pekla, dnes Národní přírodní památky Peklo. V lednu 2003 zámek, zprvu nazývaný Novým zámkem a který je chráněn jako kulturní památka České republiky, vyhořel.

Zvenku zámek vypadá jako by byl funkční. Podle starosty Zahrádek je vnitřek zámku zdevastován, jsou propadlé stropy, střecha je provizorní.

„Byla zhotovena tak, aby v budoucnu, kdyby se zámek opravoval, se mohly trámy použít. Se zámkem nikdo nic nedělal. Kromě toho, že okna zezadu se dala dopředu. To udělal správce, aby to nějak vypadalo," doplňuje Ladislav Chvojka.

Na překladu pod okapem je stále patrné očouzení po požáru. Na některých místech opravdu chybí okna, skrz ně je vidět provizorní plechová střecha. Vidět je přes dvě patra, protože patra chybí.

Správce zámku o jeho stavu mluvit nechtěl.

Viditilené stopy po požáru před 11 roky | Foto: Tomáš Mařas

Podle tiskového mluvčího Univerzity Karlovy Václava Hájka zámek nemá problémy se statikou a došlo k dočasnému zastřešení:

„Zámek v žádném případě nechátrá, teprve nyní je definitivně vysušen a připraven na rekonstrukci."

Žádné větší opravy se na zámku zatím nedělaly, což neznamená, že by měl v současném stavu zůstat i nadále.

„UK plánuje celkovou rekonstrukci, která je nyní ve stadiu přípravy zadávacích podmínek pro výběr projektanta. Jestli bude rekonstrukce probíhat najednou a kompletně, nebo formou postupných oprav, závisí na způsobu financování," dodává Hájek.

Zatím není jasné, jak se opravy budou financovat. Univerzita Karlova, které zámek patří, by z něho do budoucna ráda udělala centrum vzdělání.


Zvětšit mapu

mkp, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme