V Benešově po celý víkend připomínají 100 let od sarajevského atentátu

Sto let uplyne od sarajevského atentátu, při kterém zemřel následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinad d´Este a s ním jeho žena Žofie. Atentátem vlastně začala první světová válka. Historické souvislosti o víkendu připomínají v Benešově a na zámku Konopiště.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Konopiště patřil Františku Ferdinandovi d´Este

Zámek Konopiště patřil Františku Ferdinandovi d´Este | Foto: Licence GNU

V benešovském pivovaru s příznačným jménem Ferdinad začala akce Mým národům už dnes odpoledne. Návštěvníkům tam při dni otevřených dveří promítají film o sarajevském atentátu.

Do Táborských kasáren se zase sjíždí vojenské jednotky, zapojí se 220 příznivců vojenské historie. Kromě českých jednotek přijeli také z Německa, Rakouska, Slovinska, Itálie, Maďarska, Slovenska nebo Litvy a Polska.

Budou tam také ostrostřelecké spolky i zástupci Červeného kříže, který dobře fungoval už za první světové války. Zúčastní se také 20 jezdců na koních - huláni, husaři a dragouni.

Dnes v 19 hodin se všichni vydají v uniformách na pochod městem a u pomníku před gymnáziem uctí památku obětí válek.

Sobota: vojenský tábor a Ferdinand D'Este na Konopišti

Hlavní program je připravený na sobotu. Vojenský tábor v Táborských kasárnách se otevře v 8 hodin. O hodinu později vyrazí vojáci z kasáren na Masarykovo náměstí.

Atentát na Františka Ferdinanda d'Este byl spáchán 28. června 1914 v Sarajevu. Během vojenské přehlídky byl arcivévoda napaden skupinou šesti atentátníků. František Ferdinand d'Este a jeho choť Žofie Chotková byli po předchozím nezdařeném bombovém útoku na kolonu vozů poté na jiném místě zastřeleni srbským separatistou Gavrilo Principem.

Ve stejnou chvíli vyjede z Konopiště pravděpodobně automobilem arcivévoda František Ferdinand d'Este s rodinou a generálním štábem na benešovské vlakové nádraží.

Prohlédne si salonní vůz a zjistí, že je připravený na cestu do Sarajeva.

Odpoledne je ve vojenském táboře naplánovaná módní přehlídka dobového oblečení. Návštěvníci si budou moci prohlédnout výstavu palných zbraní, nástup a výcvik kavalerie a pěchoty.

Večer program ukončí 100 symbolických ran, z toho 96 ran z pušek a čtyři z kanonů.

Neděle: mše za oběti války a Krokový pavilon

V neděli bude v benešovském kostele svatého Mikuláše sloužena mše za oběti války a na Konopišti se otevře rekonstruovaný Korkový pavilon.

Součástí vzpomínkových akcí u příležitosti stého výročí sarajevského atentátu a rozpoutání 1. světové války jsou po celý víkend výstavy a přednášky.

Mým národům - připomínka 100 let od sarajevského atentátu | Foto: benesov-city.cz

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme