Mobilní kavárna Potmě odstartovala letošní turné po Česku z pražského náměstí Míru

Pojízdná Kavárna Potmě dnes vyjela na třetí turné. Její první zastávkou je pražské náměstí Míru, kde si lidé můžou vychutnat kávu v naprosté tmě a podpořit sbírku Světluška vypisovanou Nadačním fondem Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kavárna POTMĚ, náměstí Míru

Kavárna POTMĚ, náměstí Míru | Foto: Filip Jandourek

„Sbírka Světluška všechny shromážděné prostředky rozděluje na potřeby nevidomých a těžce zrakově postižených lidí,“ upřesňuje ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip.

„Ať už to jsou věci, které se týkají techniky, různých školení, kurzů. Věci, které ti lidé potřebují pro svůj běžný život nebo pro práci a podobně,“ dodává.

Jedna z obsluhujících, nevidomá Alena Schutová, říká, že vyzkoušet si práci v takové kavárně je cenná zkušenost. „Kontakt s lidmi je daleko osobnější, protože se musíte sebe dotýkat,“ myslí si a vysvětluje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O první letošní zastávce kavárny Potmě natáčela redaktorka Eva Rajlichová

„Když podáváme nápoje, posouváme je po stole, vyzýváme hosty, aby dali ruku na hranu stolu, a musíme se jich dotknout. Tím – to je můj názor – samozřejmě získáváme určitou představu o hostovi, kterého obsluhujeme. Totéž může vnímat i host.“

Jedním z prvních návštěvníků pojízdné kavárny potmě byl herec Pavel Liška. „Jak jsem tak slyšel zážitky mých kolegů, tak jsem to pojal jinak – dobrodružně a zážitek mám výborný,“ popsal Liška.

Loňské turné přineslo sbírce Světluška na třičtvrtě milionu korun.

Na náměstí Míru zůstane mobilní kavárna Potmě až do středy 7. května, pak se rozjede do Českých Budějovic.

Kavárna Potmě - trasa autobusu v roce 2014 | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme