Dalším dopingovým hříšníkem je Rakušan Johannes Dürr

Už pátý sportovec na olympijských hrách v Soči měl pozitivní dopingový nález. Tím posledním je rakouský běžec na lyžích Johannes Dürr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopingovou kontrolou neprošla Ukrajinka Lisogorová

Dopingovou kontrolou neprošla Ukrajinka Lisogorová | Zdroj: ČTK

Dopingová kontrola se u šestadvacetiletého Dürra uskutečnila 16. února v rakouském Obertilliachu, kam lyžař odcestoval ze Soči za přípravou. Podle šéfa ÖOC Karla Stosse se Dürr přiznal. "Řekl, že je viníkem jen on sám, že do toho není zapleten nikdo jiný," uvedl Stoss. "Dnešek je pro nás černým dnem," dodal na tiskové konferenci v Krasné Poljaně.

Dürr zazářil v lednu v sérii závodů Tour de Ski, když skončil celkově na třetím místě. Na olympiádě v Soči byl 9. února osmý ve skiatlonu, poté odjel na deset dnů domů do Rakouska, aby se co nejlépe připravil na běžecký maraton v závěrečný den olympiády.

Ještě v sobotu Dürr v rozhovoru s tiskovou agenturou APA prohlašoval, že se cítí v dobré formě a že by mohl získat medaili. Kvůli svému prohřešku byl ihned z výpravy vyloučen a je na cestě domů.

Dürr je pátým dopujícím sportovcem v Soči, žádný z nich nepatřil mezi medailisty. Jako první však byl přistižen s hormonem EPO, což je krevní doping. Kontrolou neprošli dále lotyšský hokejista Vitalijs Pavlovs, ukrajinská běžkyně na lyžích Marina Lisogorová, německá biatlonistka Evi Sachenbacherová- Stehleová a italský bobista William Frullani. Ti měli v těle stopy stimulantů.

Organizátoři her v Soči plánovali provést během olympiády rekordních 2453 dopingových kontrol. Před čtyřmi lety ve Vancouveru byl jediný pozitivní případ. V Salt Lake City 2002 patřili mezi přistižené olympioniky i dva rakouští běžci na lyžích, v Turíně 2006 byly při razii nalezeny prostředky k dopování u tří rakouských běžců a tří biatlonistů. Všichni byli doživotně diskvalifikováni, byť jejich testy byly negativní.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme