Kde vznikají malby a koláže umělkyně Jany Vojnárové?
V bývalém kadeřnictví Alena


PRAHA — Tvořila v bývalé modřanské továrně Microna a ateliér měla nějaký čas i v developerském projektu Orco. V obou případech kolem sebe měla spoustu lidí, zejména umělců. Před pár měsíci si ale malířka Jana Vojnárová nastěhovala práci přímo do domu. Od dětí to tak má jen pár schodů do místa, kde kromě obrazů vznikají například její koláže.

Praha

„Je tu nádherný pohled do zahrady. Líbí se mi to, jsem spokojená,“ líčí šestatřicetiletá umělkyně Jana Vojnárová a otevírá jedny ze vstupních dveří svého ateliéru. Konkrétně tyhle vedou do vnitrobloku domů v Bubenči, kde mladá malířka nejen tvoří, ale v jednom z bytů nahoře také žije se svým mužem a dětmi.

Přitom žlutá cedule nad dveřmi ve dvorku hlásá: Salon Alena – Kadeřnictví. To už tam ale není.

„Ta cedule zůstala. Na ‚Ateliér Jana‘ to ale přelepovat nebudu,“ říká se smíchem Vojnárová.

Ateliér Jany Vojnárové sídlí v bývalém kadeřnictví. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Prostor musela mírně zrekonstruovat, například vybourat bar, několik prvků si ale z klasického kadeřnictví ponechala. Zůstaly například dlaždičky, které si přetřela bílou barvou, stropní světla. Také si ponechala dva zarámované plakáty, tradiční výzdobu dámských kadeřnictví.

„Přijde mi to hezký, takový legrační. Možná je na něco ještě použiju, pracuju hodně s kolážemi. Ale možná mi to tady jen zůstane. Některé věci zůstanou tak a ani nejdou použít,“ přemýšlí umělkyně.

Pro virtuální prohlídku chytněte a posouvejte kurzorem:

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Ateliér Jany Vojnárové. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Ateliér Jany Vojnárové. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Do ateliéru se přestěhovala před tři čtvrtě rokem, když skončil developerský projekt Orco v bývalé budově Elektrických podniků hlavního města Prahy. Samostatný ateliér přímo v bytovém domě proto označuje za změnu.

„Trochu se mi stýská po světle, co bylo v Orcu. Tady jsem trochu v podzemí. Ale vyhovuje mi to tady,“ hodnotí nové prostory Vojnárová, která tak má poprvé v životě samostatný ateliér.

Tvoří vždy, když má hlídání pro děti, což je zatím třikrát týdně zhruba od devíti do tří hodin odpoledne.

„Takže čas je vzácný a většinou se snažím v tu dobu pracovat. Ale nedá se to v kuse. Maluju třeba hodinu a pak od toho musím jít. Dlouho třeba lepím koláže, to je takový svobodný proces,“ popisuje svůj denní rytmus Vojnárová a říká, že není moc systematická.

„Naopak mi pomohlo mít děti. Nejsem v ateliéru nonstop, kolikrát jsem se v té práci topila, zničila jsem, co bylo dobré. Tady ale člověk zavře dveře, protože třeba musí pro děti do školky,“ pochvaluje si.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Malířka Jana Vojnárová. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Malířka Jana Vojnárová. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Kdo je Jana Vojnárová?

Malířka Jana Vojnárová se narodila roku 1982 v Praze, kde také působí jako umělkyně. Vystudovala Akademii výtvarných umění v ateliéru Vladimíra Skrepla, absolvovala stáž například na School of Visual Arts v New Yorku. Ať už samostatně, anebo skupinově vystavovala v Praze, Brně, Německu, Slovensku či Dánsku. Soustředí se zejména na lidskou figuru. Kromě malování se ve své tvorbě věnuje i kolážím.

Všechny díly virtuálních prohlídek: