Zemřel zpěvák kapely Sto zvířat Jan Kalina, bylo mu 58 let

V pátek zemřel frontman kapely Sto zvířat, perkusista, skladatel a výtvarník Jan Kalina. Bylo mu 58 let. Informaci serveru Headliner.cz potvrdil Radiožurnálu manažer skupiny Šimon Kotek. Kapela nedávno dokončila album Noční ptáci, které má vyjít 15. září. Skupina měla zároveň v sobotu hrát na festivalu v Semilech, akci odřekla.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kalina ze Sto Zvířat

Jan Kalina ze Sto Zvířat | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Líbilo se mi spojení Sto zvířat a Noční ptáci. Noc je v mnoha textech na albu. Třeba v písni Provazochodci této noci, aniž bychom nějak tlačili na pilu a dělali z toho komponovanou operetu. Také náš textař Tomáš Belko noc hodně prožívá, tak jsme se vrátili ke dvěma textům z roku 1990, v nichž noc byla přítomná,“ řekl v červnu v rozhovoru pro agenturu ČTK frontman kapely Sto zvířat.

Původně jsme kapela všech zapadákovů v republice, tvrdí zpěvák Petr Fiala o skupině Mňága a Žďorp

Číst článek

Kalina vystudoval Střední výtvarnou školu v Praze na Hollarově náměstí a pak absolvoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy obor český jazyk - výtvarná výchova.

Od roku 1990 byl členem kapely Sto zvířat, kde zpíval, hrál na perkuse, skládal hudbu a byl jejím takřka výhradním výtvarníkem.

Hrál v divadelním souboru Šrapnel, vystupoval v představení Dechovka divadla Vosto5 a byl také členem skupiny Kašpárek v rohlíku. Více než 15 let pracoval v reklamní branži jako storyboardista a artdirector.

Kapela Sto zvířat vznikla v roce 1990 ze studentské kapely Matěj Čech a poprvé se představila pražskému publiku dvojkoncertem v Malostranské besedě. Natočila dvě desítky klipů a odehrála více než 2700 koncertů v Česku i zahraničí. Za desku Rozptýlení pro pozůstalé z roku 2007 získala kapela cenu Anděl v kategorii ska a reggae.

apa, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme