Fanoušci Pána prstenů se dočkali. Ruská televize zveřejnila roky ztracenou sovětskou adaptaci knihy

Na internetu se objevil zhruba 30 let starý sovětský televizní film natočený na motivy fantasy ságy Pán Prstenů. Fanoušci dílo dlouho považovali za ztracené, teď hraný snímek vzbuzuje nadšení. Během několika dní ho zhlédlo přes 900 tisíc lidí.

Středozemě Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze sovětského dvoudílného televizního snímku Pán prstenů

Ze sovětského dvoudílného televizního snímku Pán prstenů | Zdroj: Reprofoto 5TV

Je poznat, že jde o velmi nízkonákladový film, a to zejména v porovnání se známou verzí novozélandského režiséra Petera Jacksona, která měla premiéru pouze o deset let později. Kostýmy jsou ve srovnání s ní velmi jednoduché, triky nedokonalé a zvukové efekty značně překvapivé. Celé to tak připomíná spíše divadelní produkci.

Dvoudílná televizní minisérie Khraniteli (Držitelé) má navíc výraznou titulní píseň. Fanoušci se teď baví hlavně tím, jak odlišný je sovětský pokus o ztvárnění světa J. R. R. Tolkiena.

Jako z Pána much. O 50 let starý příběh dětských trosečníků se přetahují filmoví producenti

Číst článek

Podle britského deníku Guardian se dílo vysílalo jen jednou, a pak zmizelo v archivech Leningradské televize. A to až do chvíle, kdy ho nástupnická stanice 5TV z ničeho nic nezveřejnila na svém YouTube kanálu. Ruští fanoušci Pána prstenů prý marně desítky let pročesávali archivy.

Obě části v původní ruském jazyce jsou volně ke zhlédnutí a dohromady trvají dvě hodiny. Dějově končí zhruba ve stejném momentě jako děj první knihy trilogie.

Pán prstenů není jediná Tolkienova kniha, která se dočkala filmového zpracovaní i někým jiným než Peterem Jacksonem. Animovaný Hobit vznikl už v roce 1977. Podílelo se na něm japonské studio Topcraft, předchůdce známého studia Ghibli, které stojí například za snímku Můj soused Totoro nebo Princezna Mononoke.

V roce 1980 potom následoval animovaný Pán prstenů, který už byl divácky přijatý trochu chladněji.

Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme