Bába z ledu bez sexu: slovenská televize vystřihla intimní scénu. 'Zmrzačili film,' reaguje Sláma

Patří na televizní obrazovky scény, ve kterých se starší pár pokouší o sex? Vypadá to, že vedení slovenské veřejnoprávní televize si to nemyslí. V pondělí měli diváci na Slovensku možnost vidět snímek Bába z ledu, který získal České lvy za nejlepší film roku 2017 - chyběla v něm ale erotická scéna představitelů Zuzany Kronerové a Pavla Nového. Televize ji totiž vystřihla, informuje deník SME.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana Kronerová a Pavel Nový v hlavních rolích filmu Bába z ledu

Zuzana Kronerová a Pavel Nový v hlavních rolích filmu Bába z ledu | Foto: Falcon

Režisér Bohdan Sláma, kterého cituje slovenský deník SME, řekl, že je z rozhodnutí televize v šoku. „Je to strašné, zmrzačili film. Udělali to samé, jako kdyby z knížky vytrhli několik stran. Nechápu, jak se něco takového může stát,“ komentoval.

Čeští lvi ocenili Slámovo drama Bába z ledu. Část filmařů se postavila proti Zemanově kritice České televize

Číst článek

Uvedl, že vystřižení části filmu je především urážkou herečky Zuzany Kronerové, která náročnou scénu ochotně natočila. Slovenským novinářům se pak svěřil, že intimita mezi staršími lidmi v jeho snímku rozvířila debatu také v Česku. Kolegové ale podle jeho slov časem pochopili, že k příběhu patří.

Rozhodnutí televize si mimo jiné vysvětluje kulturními rozdíly a pro SME vyzdvihl i fakt, že je Slovensko katolická země.

'Známe našeho diváka'

Slovenská veřejnoprávní RTVS je koproducentem filmu. Dramaturgyně Magdaléna Glasnerová novinářům popsala, jak se do scénáře filmu hned zamilovala. Při schvalování snímku ale prý musela brát v úvahu, že film neuvidí jen intelektuálové. „Známe našeho diváka,“ řekla s tím, že už v minulosti čelili několika stížnostem, které je obtížné řešit.  

Dodala, že tentokrát stížnost přišla ze strany režiséra, který to podle ní nepochopil. „Navrhovala jsem, aby se vystřihla jen krátká část s olejem. Nechtěli jsme vystřihnout celou intimní scénu. Bohdan Sláma s tím ale nesouhlasil a radši ji nechal vyhodit celou,“ doplnila.

Slovenský koproducent Marko Škop serveru SME vysvětlil, že Sláma v tomhle nebyl samolibý, ale jen nechtěl scénu přestřihat do jemnější verze. Se slovenskou televizní verzí nakonec prý souhlasil.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme