Britská ekonomika vzrostla v srpnu méně, než se čekalo. Přitom ji čekají další propady

Hrubý domácí produkt Británie se v srpnu meziměsíčně zvýšil o 2,1 procenta. Oznámil to britský statistický úřad. Ekonomika rostla už čtvrtý měsíc po sobě, a to díky uvolňování opatření zavedených na jaře proti šíření nového koronaviru. Objem HDP ale dál zůstává hluboko pod předkrizovou úrovní a růst byl i pomalejší než v červenci, kdy hospodářství vzrostlo o 6,6 procenta.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž s rouškou u autobusového nádraží v Londýně.

Britská ekonomika nezažívá dobré časy | Foto: Hannah McKay | Zdroj: Reuters

Většina analytiků v anketě agentury Reuters odhadovala srpnový růst na 4,6 procenta. Pro dominantní sektor služeb očekávali růst o pět procent, tento sektor ale meziměsíčně přidal 2,4 procenta. V rámci sektoru se lépe dařilo jen restauracím a ubytovacím zařízením.

‚Vím, že se na mě lidé hněvají.‘ Britský premiér vyzval občany ke spolupráci v době pandemie

Číst článek

„V zotavování pokračovalo také stavebnictví, kterému hodně pomohla výstavba domů. Omezený růst vykázal zpracovatelský průmyslu, který zůstává na úrovni před pandemií, a také výroba automobilů a letadel je stále mnohem nižší než na začátku roku,“ uvedl analytik britského statistického úřadu Jonathan Athow.

Britská ekonomika oslabila ve druhém čtvrtletí nejvíce ze skupiny sedmi hospodářsky nejrozvinutějších zemí G7. Nyní je její výkon podle statistického úřadu pořád o 9,2 procenta slabší, než když zemi zasáhla pandemie.

Ekonomika podle analytiků v příštích měsících zřejmě dál zpomalí kvůli opětovnému nárůstu počtu nakažených, novým opatřením vlády omezujícím shromažďování a kvůli obavám z brexitu bez dohody.

Británie ve čtvrtek zaznamenala přes 17 500 nových případů nákazy koronavirem, což je o 3300 více než ve středu. V nemocnicích je nejvíce pacientů od konce června.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme