Stoprocentní nárůst tržeb díky EET? Musíme to brát s rezervou, říká exnáměstek Minčič

Údaje o tom, jak zavedení elektronické evidence tržeb v restauracích a hotelech přispělo ke zvýšení přiznaných tržeb, se podle zpráv z posledních dnů rozcházejí. Zatímco ministerstvo financí v lednu ohlásilo, že výdělky zmíněných podniků se v prosinci meziročně zvedly o celých sto procent, právě i díky EET, Český statistický úřad zaznamenal nárůst jen zhruba o 7,5 procenta. Co může stát za rozdílnými výsledky, vysvětlil Radiožurnálu Ladislav Minčič, někdejší náměstek ministerstva financí a v současnosti ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (EET) (ilustrační foto)

Elektronická evidence tržeb (EET) (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Jak si vysvětlit velký rozptyl v číslech o prosincovém nárůstu tržeb v restauracích a ubytovacích službách?

Podle Českého statistického úřadu je meziroční prosincový nárůst 15,7 procenta. Mluvím o cenách nominálních, tedy skutečných, které platíme, nikoliv očištěných o inflaci. Šetření statistického úřadu a jeho oficiální metodika je stálá, známá. Podstatné je, že vzorek, na kterém to statistický úřad dělá, je připraven tak, že je dostatečně reprezentativní.

Čísla finanční správy a statistiků o prosincových tržbách se hrubě rozcházejí. Babiš to nechá prověřit

Číst článek

Na druhé straně údaje z finanční správy, respektive ministerstva financí, jak to i samo ministerstvo prezentovalo, nejsou z hlediska metodiky úplně konzistentní. Za prosinec roku 2016 jsou totiž data už z evidence tržeb, zatímco za rok 2015 jsou vymodelována z daňových přiznání, která se před tím rokem podávala. Není jasné, jak se třeba v prosinci 2015 eliminovaly tržby, které odpovídají jiným vedlejším činnostem, než je ubytování a stravování.

Vypovídá tedy to, co ohlásilo ministerstvo financí, něco o dopadu EET na přiznané tržby restaurací nebo hotelů?

I na základě svých mnohaletých zkušeností s využíváním dat jak statistického úřadu, tak daňového informačního systému mohu říct, že data finanční správy vždy sloužila spíše jako podpůrná data, která operativně signalizují nějakou změnu, jestli je něco ve skutečnosti rychlejší nebo pomalejší.

V tomhle směru si myslím, že čísla zveřejněná v půlce ledna spíš ukazují jen na to, že s velkou pravděpodobností bude meziroční nárůst tržeb asi trochu větší, než v tuto chvíli ukazuje Český statistický úřad. Definitivní data budou stejně až v červnu.

Není to tedy tak, že by z vašeho pohledu nepoměr mezi statistikami a postupy nějak zpochybňoval obecnější argumentaci ministerstva financí, pokud jde o přínosy EET?

Myslím si, že 100 procent musíme brát všichni s rezervou. Asi je to třeba brát jen jako signál, že k nějakému nárůstu evidovaných tržeb skutečně zřejmě dochází. Po jednom jediném měsíci a ještě s těmi metodickými zvláštnostmi, že nemůžeme srovnávat prosinec 2015 a 2016, pokud jde o finanční správu, je třeba to brát jako předběžné.

Teprve z údajů z faktického inkasa daně, které se objeví na účtech finančních údajů, a z analýzy údajů z přiznání daní z přidané hodnoty to bude možné získat. Určitě ale z delšího období, než je jeden měsíc, to je strašně krátké období.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme